Google i Apple u saradnji sa Saudijcima

07-03-2019 01:11:19 | | / mojenovosti.com |


Pre par nedelja smo vam doneli priču o aplikaciji za Android i iOS zvanoj Absher, iza koje stoji Vlada Saudijske Arabije. Aplikacija služi za komunikaciju građana i državnih službi i agencija, ali, i omogućava i muževima da prate kretanje svojih supruga, pa da im čak i onemoguće putovanja u inostranstvo, a takođe to mogu učiniti očevi ili braća.
Budući da ove aplikacije koriste operativne sisteme i servere Američkih kompanija, brojna udruženja za zaštitu ljudskih prava, aktivisti ali i senatori u Kongresu su zahtevali od kompanija Epl i Gugl da uklone ovh aplikaciju iz svojih onlajn prodavnica.
Kompanija Epl se nije zvanično oglasila, ali nije ni povukla aplikaciju, dok Gugl smatra da "je u pitanju zvanična državna aplikacija, koja je u skladu sa svim zakonima u Saudijskoj Arabiji."
Gugl je takođe nedavno kritikovan, i to od strane samih zaposlenih, zbog ugovora sa Ministarstvom odbrane SAD, ali i zbog planova da razvije posebnu verziju pretraživača Chrome za Kinesko tržište, koji će cenzurisati sadržaje u skladu sa politikom NR Kine.
Ivan Trajković
Foto : YouTube /printskrin