Iranski hakeri napali kompjutere u SAD

14-03-2019 02:46:43 | | / mojenovosti.com |

Citrix je vodeća kompanija kada su u pitanju hardverske i softverske usluge za Američku vladu.

Ne prođe ni jedan dan bez vesti o hakerskim napadima na velike kompanije, ili državne institucije širom sveta.Do sada u fokusu bile društvene mreže Facebook, Instagram, Snapchat i Twitter, kao i Internet gigant Google, a novi hakerski napad je sličan pravim Holivudskim filmovima.

Američka agencija FBI je saopštila da su hakerske grupe povezane sa Iranskom Vladom proteklog decembra uspele da napadnu kompaniju Citrix. Citrix je vodeća kompanija kada su u pitanju hardverske i softverske usluge za Američku vladu, Ministarstvo odbrane, kao i odbrambenu, avionsku i svemirsku industriju. FBI sumnja da pravi cilj ovih napada nije bila sama kompanija, već da su hakeri ukrali podatke o mrežama i serverima kompanija koje su koristile Citrix-ove usluge. Najmanje 6 terabajta podataka je ukradeno, a deo tih podataka je vezan i za svemirsku agenciju NASA, i za Saudijsku državnu naftnu kompaniju Aramco.

Istražuje se i još jedan napad koji se desio 4. marta ove godine, a neki stručnjaci za kompjutersku bezbednost sumnjaju da je ova Iranska hakerska grupa pristupala osetljivim podacima čak celu jednu deceniju, od 2008 godine.
Ivan Trajković
Foto : YouTube /printskrin