Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Izvoz zdravlja!

Izvoz zdravlja!

24-03-2019 08:52:21 | | / mojenovosti.com |

Ne leči ultrazvuk, skener ili laparoskop - leče ljudi.
Moja rođaka, lekar po zanimanju, radi u Hamburgu nekoliko meseci. Prijavila se za posao u Nemačkoj još 2016,u međuvremenu vredno učila nemački. Plata - dve do tri hiljade eura, za početak...
Kaže mi ona - dnevno dobijem desetak poruka od drugova i drugarica sa fakulteta "Daj, pomozi nam, da i mi dođemo tamo...". Većina od njih, kaže, nema ni dana staža od završetka fakulteta.
Primer drugi - moj prijatelj, lekar, četrdesetak godina. I žali mi se on " Nema šanse da dobijem specijalizaciju, a kolege mi kažu - ma ćuti, barem radiš!". Ali, on neće u Nemačku. Hoće u Sloveniju - da radi za hiljadu i kusur eura.
Dobro je poznato da je Srbija izvoznik stručnjaka svih vrsta. I ne odlaze u EU samo lekari, već i medicinske sestre, stomatolozi, farmaceuti. Iako se hvalimo da su IT stručnjaci deficitarni, mnogi koje znam ili rade za strane kompanije iz Srbije, ili takođe planiraju preseljenje u EU. Ili još dalje.
Ono što mora da se shvati je da ne leči ultrazvuk, skener ili laparoskop. Leče ljudi. A ti ljudi nisu samo razočarani u male plate i loše uslove rada, već i na opšte stanje u društvu, i način na koji se (ne)ceni njihova profesija. Za IT je još lakše - isti posao možete da radite na laptopu u Nišu, na laptopu u parku u Beču, ili na laptopu na plaži u Majamiju.
Iako se stanje u našem zdravstvu (veoma) polako popravlja, većini mladih lekara, umesto dugogodišnjeg čekanja na posao i specijalizaciju, ostaje da spakuju kofere i kažu "Ajd, u zdravlje..."
Ivan Trajković