Hakovano 540 miliona Fejsbuk naloga

05-04-2019 02:17:53 | | / mojenovosti.com |

Skandali vezani za kompaniju Fejsbuk su postali toliko česti da svetski mediji gotovo svakodnevno pišu o novim problemima u kompaniji, kao i o skandalima vezanim za propuste u samoj aplikaciji i (ne)bezbednosti podataka korisnika ove društvene mreže.
Sigurnosna kompanija UpGuard saopštila je danas da je pronašla podatke o čak 540 miliona korisnka Fejsbuka na otključanom serveru kompanije Amazon. Ova baza podataka je povezana sa Meksičkom marketing kompanijom Colectiva Cultura, a sadrži imena korisnika, komentare, lajkove, reagovanja, ID brojeve samih naloga i druge podatke. Takođe, u bazi je nađeno i 22 hiljade lozinki za naloge, u formatu koji i računarski laik može da lako pročita. Sve ovo se nalazilo na javnom S3 serveru kompanije Amazon, kojem je mogao da pristupi svako ko je imao link.
Ovo nije prvi put da podaci iz Fejsbuka završe na Internetu, a sve zahvaljujući kompanijama i trećim licima koje rade kampanje i istraživanja za Fejsbuk. Prošle godine Fejsbuk je bio deo skandala sa kompanijom Cambridge Analytica, kada je na sličan način ugroženo 50 miliona naloga, pa je čak i Evropska unija kaznila kompaniju astronomskom novčanom sumom.
Ivan Trajković
foto : Youtube / printskin