Predstavljen novi MacPro

04-06-2019 04:27:17 | | / mojenovosti.com |

Ovakav računar neće biti jeftin - cene osnovnih konfiguracija kreću od 5.999 dolara.
MacPro računari su već godinama standard u kreativnoj industriji - video montaža da Final Cut Pro, audio snimanje na Logic X DAW studiju i obrada fotografija na Lightroom i Photoshop softverskim paketima je nešto što je svakodnevnica velikog broja profesionalaca širom sveta.


Mac Pro računari se dizajnom vraćaju svojim korenima, oličenim u G4 i G5 tower kućištima. Pokreću ih Intel Xeon procesori koji mogu imati od 8 pa sve do 28 jezgara, dok RAM memorija ide od 32 GB pa sve do neverovatnih 1.5 TB. Naravno, tu je i podrška za SSD diskove za skladištenje podataka. Sistem može biti konfigurisan sa čak četiri AMD Vega Pro II grafičke kartice, a takođe je moguće koristiti eksterne grafičke kartice preko Thunderbolt 3 konekcije. Sva ova snaga omogućava obradu 6K i 8K video fajlova koji mogu biti i u filmskom ProRes RAW formatu, pa je jasno da je novi MacPro namenjen filmskim studijima za obradu videa i finalnu montažu. Računar ima osam internih PCI Express slotova, USB C portove i unapređeni sistem hlađenja.
Jasno je da ovakav računar neće biti jeftin - cene osnovnih konfiguracija kreću od 5.999 dolara, dok će većina konfiguracija biti u rangu 10.000 dolara. Veliki muzički i filmski studiji, kao i medijske kuće će sasvim sigurno gledati na ove računare kao na investiciju koju neće morati da nadograđuju barem nekoliko godina
Ivan Trajković
Foto : Twitter