Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Virtuelna stvarnost

Virtuelna stvarnost

22-08-2019 02:41:47 | | / mojenovosti.com |


U Srbiji se godišnje izda na recept, tj. na teret sredstava Zdravstvenog osiguranja, više od 5.3 miliona kutija različitih lekova za smirenje. U praksi to znači da te medikamente koristi svaka treća žena i svaki peti muškarac u Srbiji, a među njima je i sve više mladih. Istraživanja među studentima pokazuju da skoro 20 procenata njih koristi sedative, naročito pred ispitne rokove.
Nema sumnje da ekonomska i društvena svakodnevnica u velikoj meri utiče na psihološko stanje ljudi, ali takođe ne treba zaboraviti ni da je u razvijenim zemljama EU takođe visok stepen (zlo)upotrebe sedativa. Iako se sedativi prepisuju na mišljenje specijaliste, gotovo da nema korisnika neke terapije a da u njoj nema nekog od sedativa.
Takođe, sve je veći porast redovnih korisnika alkohola, a među mladima je gotovo polovina probala ili stalno konzumira alkoholna pića. Iako ni sedativi, a ni alkohol neće rešiti nijedan problem (već će najverovatnije prouzrokovati još nekoliko novih), veliki broj ljudi kaže "Ma, tako mi je lakše". Ni finansijska situacija pojedinca ne igra veliku ulogu - piju svi - i sa malim primanjima, i bez primanja, a čini se da oni dobrostojeći čak i prednjače.
Virtuelna realnost, ili svakodnevnica, procenite sami.
Ivan Trajković