Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Jedinstvena dečija pesmarica

Jedinstvena dečija pesmarica

18-10-2019 08:22:23 | | / mojenovosti.com |

U Vranju je predstavljena jedinstvena knjiga za decu. Pesmarica "Raspevani stihovi" pesnika Žikice Dimitrijevića, ima i svoju muzičku dimenziju - muziku za devet pesama je komponovala Aleksandra Savić, dirigent hora Muzičke škole "Stevan Mokranjac" iz Vranja. Da pesme imaju i vizuelnu notu, pobrinula se poznata umetnica Vesna Marinković Stanković.
"Meni nije teško da ilustrujem knjigu za decu. To je jako kreativno i inspirativno, a kada je tekst duhovit i edukativan, zadovoljstvo je još veće. Uživala sam radeći ilistracije. " - kaže Vesna.
"Deca znaju da prepoznaju umetnost namenjenu njima, i prepoznaju se u tome. Tu postoji samo jedan problem, a to je da ilustracija ne bude važnija i zanimljivija od same pesme ili priče, već da budu u suglasju. Tu treba imati pravu meru."
Iako su danas mnoga deca stalno ispred računara i smartfona, Vesna kaže da deca i dalje vole slikovnice - "Često to viđam u Likovnoj radionici. Slikovnice su ipak nešto što deca mogu da dodirnu, a često ih nadahnu da i sama crtaju . Telefoni i virtuelni svet nikada neće u potpunosti zameniti materjalnu formu." - navodi Marinković Stanković.
I. Trajković