Представљена књига историчара Дејана Ристића на Сајму Kњига

25-10-2019 01:35:31 | | / mojenovosti.com |

У сали ,,Борислав Пекић'' представљена je књига историчара Дејана Ристића, под насловом ,,Митови српске историје", у издању ,,Вукотић Медиа".О књизи ће, осим аутора, говориo je историчар др Александар Узелац, графичар Никола Радосављевић (аутор свих илустрација у књизи) и Манојло Вукотић, власник и директор издавачке куће ,,Вукотић медиа''.

Сваки народ, па и наш, поред осталог, одувек је тежио томе да успостави или, тамо где је то сматрано потребним, обнови временом искидане нити историјског, културолошког, језичког, идентитетског, верског или државотворног континуитета.Та и таква потпуно разумљива потреба доводила је у појединим историјским раздобљима до својеврсног национално-романтичарског буђења или, пак, заноса током кога историчари уочавају поновно оживљавање, па чак и отворено креирање симболички прворазредно важних идентитетских и историјских елемената народне традиције, легенди и митова.

Дејан Ристић је истакнути историчар, преводилац и сценариста. Један je од водећих стручњака у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем. Бави се дипломатском историјом (србско-британски и србско-француски односи крајем 19. и почетком 20. века; југословенско-алжирски односи од 1954. године), Холокаустом, односом државе и традиционалних верских заједница у 20. веку, културном историјом и културом сећања).
Аутор већег броја научних радова и књига међу којима се посебно издваја ,,Кућа несагоривих речи: Народна библиотека Србије 1838-1941.''.
M.H.