Žarić Kovačević: Kvalitetniji i bezbedniji proizvodi

31-10-2019 12:22:35 | | / mojenovosti.com |

Narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević (SNS) izjavila je u Skupštini Srbije da će novi Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda unaprediti prava potrošača u Srbiji.

"Važeći zakon je iz 2009. godine i potrebno je usvojiti neke izmene shodno nacionalnom programu za usvajanje pravnih tekovina EU. Propisi u ovoj oblasti su deo pravnog okvira koji je važan za Poglavlje 28, koje se odnosi na zaštitu potrošača i javno zdravlje. Takođe, moramo da znamo da je ovaj zakon povezan i sa pregovaračkim Poglavljem 1, koje se odnosi na slobodan protok robe"- navela je Žarić Kovačević.

" Proizvodi koji se stavljaju na tržište, pre svega, moraju biti bezbedni. Ono što je važno da se kaže zbog građana, jeste da postoje obmanjujući proizvodi, odnosno imitacije koje su opasne, oni podsećaju na hranu, ali nisu hrana i mogu biti opasni za potrošače, naročito za decu i mogu imati i neke štetne posledice.U Srbiji postoji sistem za brzu razmenu informacija o nebezbednim proizvodima, koji na osnovu minimalno 11 vrsta rizika određuje koji su to proizvodi i o tome obaveštava nadležne organe, a nadležni organi naravno imaju obavezu da reaguju u skladu sa zakonom"- dodala je poslanica Kovačević.

M. N.