Aplikacija TikTok pod udarom cenzora u Kini

01-11-2019 09:09:47 | | / mojenovosti.com |


TikTok je popularna muzička aplikacija, kombinacija društvene mreže i muzičkog plejera. Naročito je popularna kod tinejdžera, kako u svetu tako i kod nas.
TikTok je vlasništvo Kineske kompanije ByteDance koja ih je 2017 godine kupila za milijardu dolara (kao i sestrinsku aplikaciju Musica.ly). Iako se centrala kompanije nalazi u Kaliforniji, ByteDance podleže Kineskim zakonima o cenzuru sadržaja, a postoji i verzija aplikacije za Kineske korisnike nazvana Douyin.
Tako su i sve učestaliji navodi o cenzuri i gašenju profila na kojima se nalazi sadržaj koji nije u skladu sa politikom Kine. Mnogi nalozi korisnika sa Tajvana i iz Indonezije misteriozno su "nestali", a kao i na celom Kineskom delu interneta, nije dozvoljena kritika kineskih zvaničnika ili pominjanje problema Ujgura (manjinskog naroda u Kini).
Inače, sama kompanija ByteDance je predstavila i sopstveni smartfon, nazvan Nut Pro 3. Telefon ima Snapdragon 855+ čipset, 8 ili 12 GB RAM memorije, 256 GB prostora za skladištenje i sistem sa 4 kamere.
Ivan Trajković