Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Свијет > Programeri bez krova nad glavom

Programeri bez krova nad glavom

29-11-2019 08:58:30 | | / mojenovosti.com |


Tehnološke kompanije su u samom svetskom vrhu po vrednosti akcija. Amazon, Microsoft i Google vrede stotine milijardi dolara, a njihovi čelnici su među najbogatijim ljudima u svetu. Takođe, programeri i inženjeri u ovim kompanijama imaju visoka primanja, a mnogi od njih kasnije pokrenu i sopstvene kompanije.
Ipak, brzi razvoj tehnologije i ekonomska snaga IT giganata imaju i svoju ne tako lepu stranu. Naime, u Silicijumskoj dolini, San Francisku i okolini, gotovo je nemoguće naći pristojan smeštaj. Kirije su astronomske, a cene čak i malih nekretnina milionske. Ovo je posledica velike akumulacije kapitala u Dolini, pa vlasnici nekretnina i oni koji se bave izgradnjom žele da imaju što veći profit. Samo u ovom području, gotovo trideset hiljada ljudi živi u automobilu ili šatoru, iako je većina njih zaposlena. Mnogi i rade u velikim tehnološkim kompanijama, i iako imaju više nego solidna primanja, ne mogu da priušte astronomske kirije. I kompanije priznaju da problem postoji, pa je Google donirao čak milijardu dolara lokalnim vlastima, kako bi se izgradili jeftiniji stanovi ili kuće.
Iako predsednik SAD Donald Tramp tvrdi da je nezaposlenost u SAD na istorijskom minimumu od samo 4%, činjenice ga demantuju. Troškovi života u urbanim sredinama rastu, kao i cene komunalnih usluga. Gotovo 40 miliona Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje, a njih 7 miliona imaju neredovne obroke, često i samo jedan dnevno. Sa druge strane, bogati nikada nisu bili bogatiji - SAD su samo u 2018 dobile 48 novih milijardera.
Ivan Trajković