Паметна кућа – шта је то?

30-11-2019 09:39:14 | | / mojenovosti.com |

Сви су чули за паметан телефон, паметан апарат за кафу, али за паметну кућу? Иако многе уме да збуни овај израз, паметна кућа није недостижан сан човека данашњице. Напротив, савремена породица може живети у паметној кући, дому који обавља све важне послове уместо сваког члана понаособ и практично иде испред њихових потреба.

Како је ово могуће питате се?

Филмски сценарио у сопственој кући

Замислите хладан децембарски дан. Возите се промрзли с посла и знате да вас код куће чека топли кутак. Уместо да изађете из аутомобила да отворите капију, она се отвара сама. Прилазите гаражи – отварају се гаражна врата. Улазите у кућу, укључују се светла и лампе, размичу се завесе или жалузине. Температура у свим просторијама је идеална, јер се грејање укључило пола сата пре вашег доласка. У кухињи вас чека спремљена кафа, у рерни подгрејан ручак. Од свега овог вас дели само један клик!

Иако делује као сцена из неког холивудског филма, ово је заправо врло реалан сценарио који креирате ви сами. Све што је потребно јесте да програмирате своју кућу. Дом који прати ваша упутства, потребе и дневни распоред обавеза је лако имати. Постоје smart home sistemi који не само да повезују све уређаје у вашој кући, већ вас штите од могућих лопова и нападача својим безбедносним програмима.

Повезивање свега са свим или IoT – Интернет интелигентих уређаја

Да бисте разумели како функционише паметна кућа потребна вам је само једна ствар – Интернет. Smart home или паметна кућа јесте кућа у којој су сви уређаји повезани на Интернет и међусобно комуницирају. Дакле, не само мобилни телефон, таблет или рачунар, већ и кухињски уређаји, звона, сатови, завесе, прозори, камере, комплетна расвета – када се сви они повежу на Интернет и размењују информације уз помоћ посебно уграђених сензора, добијате кућу којом је лако управљати.

Који су основни елементи паметне куће?

Систем паметне куће функционише пре свега захваљујући различитим врстама сензора. То су сензори за температуру, сензори за расвету, сензори на покрет и многи други. Један од основних елемената овог система су централни и управљачки модули, као и модули за регулацију осветљења. Да би паметна кућа функционисала неопходно је да има детекторе за прозоре и врата, детекторе за воду и поплаве.

Наравно, у оквиру сваког smart home система постоје аларми и различити сигурносни пакети, који укључују видео надзор и посебне браве.

Како се управља паметном кућом?

Свака паметна кућа има централни контролер који, као што му сам назив каже, контролише читав систем. Овај модул обједињује све паметне уређаје у вашем дому захваљујући бежичном Интернету, те комуницира са њима и преноси им ваше команде.

Начин на који ћете издати команду да се укључи апарат за кафу или да се затворе сви прозори у кући, на пример, бирате сами. Могућности су многобројне. Можете се послужити својим мобилним телефоном, таблетом или рачунаром, можете користити даљински управљач или пак специјални уређај који је намењен за управљање smart home системима. За оне који воле ексцентрично и оригинално, омогућено је чак и управљање гласом. „Укључи светло!“

Не треба вам факултет за паметну кућу

Када се сусретну са појмом паметне куће, многи зазиру од помисли да је то за њих јер мисле да су потребна посебна информатичка знања за њено управљање. Међутим, изузетно је лако управљати овим системом. Уколико знате да користите даљински или мобилни телефон, знаћете да уживате и у свом паметном дому.

Ако сте икад инсталирали било какву, па и најједноставнију апликацију на свој телефон онда не би требало да имате потешкоћа да исто урадите и са овим системом. Све што треба јесте да научите како функционише апликација којом се контролишу сви паметни уређаји које сте на систем повезали.

У паметној кући сте безбедни

Уз мноштво погодности и комфор који добијате са паметном кућом, једна од најзначајнијих ставки јесте безбедност. Овај систем вам омогућава сигурност унутар вашег дома, и не само то. Захваљујући повезаности и комуникацији уређаја, неће бити сигурна само ваша кућа, већ и читаво двориште и сви објекти у њему. Можете, на пример, поставити видео надзор на улазу или на високој дворишној огради или пак програмирати систем тако да се самоносиве клизне капије не могу отворити без ваше команде. На тај начин осигуравате своје двориште и кућу од непожељних посетилаца.

Уживање у вашем паметном дому може да почне и несметано да траје!