Tehnologije koje su obeležile proteklu deceniju

16-12-2019 09:50:34 | | / mojenovosti.com |

Za manje od mesec dana ne dočekujemo samo novu godinu - već i novu deceniju. Evo koji su tehnološki gedžeti obeležili deceniju za nama.
10.Google Glasssu bile revolucionarne naočare sa AR (augmented reality) mogućnostima, i trebale su da promene način na koje koristimo lične računare. Ipak, Google je posle samo par godina odustao od ovog projekta.
9.Nokia Lumia 1020je bio revolucionaran telefon te 2013 godine - AMOLED ekran i neverovatna kamera od 41 megapiksela. Ipak, telefon je radio na Windows Phone platformi, koja nikada nije uspela da zaista parira Androidu i iOSu.
8.Beats Bluetoothzvučnici su začetnici audio revolucije - odličan dodatak svakom smartfonu i tabletu. Iako zvuk Bluetooth zvučnika nikada nije bio vrhunski, danas imamo i bežične zvučnike vrhunski marki - zapar hiljada dolara.
7.Google Nexussmartfoni, kasnije nazvani Pixel, su prvi pokazali kako Google vidi pravu Android platformu. Današnji Pixel smartfoni imaju neke od najboljih kamera na tržištu.
6.Prelepljena web kamera- nije gedžet, ali je stvarno važan. U godinama kada su mnogi zabrinuti za bezbednost na internetu, ugledajte se na šefa Fejsbuka Marka Zukerberga i - prelepite web kameru selotejpom.
5.Selfi stikovi- nekome korisni, nekome veoma iritirajući. Omogućili su nam da napravimo fotku telefonom iz (baš) svakog ugla.
4.Eksterne baterijesu postale neophodne u svetu gde mnogo ljudi "živi" na Internetu, a preko svog smartfona ili tableta. Baterija na par procenata je postala noćna mora širom sveta.
3.iPadje bio i ostao jedini tablet koji zaista može da zameni laptop računar. Danas u verziji Pro, omogućava vam da montirate video ili uređujete fotografije bukvalno bilo gde.
2.Akcione kameresu zamenile velike i nezgrapne kamkordere, a omogućile su nam da napravimo neverovatne video snimke. Danas možete kupiti 4K akcionu kameru sa odličnim mogućnostima za manje od 100 dolara.
1.Električni automobili -nekad naučna fantastika, danas realnost. Od prvih Toyota električnih automobila, preko popularnih Teslinih modela, budućnost automobila je električna, a većina proizvođača već ima ili planira na desetine modela - na baterije.
Ivan Trajković