Русија има властиту мрежу, тест успјешно прошао – створен Рунет

27-12-2019 10:35:40 | | https://www.ictbusiness.info// mojenovosti.com |

Руски предсједник Владимир Путин већ неко вријеме најављује како ће осигурати да његова земља има властиту мрежу названу Рунет која увијек и у било којем тренутку може бити одвојена од остатка интернета и притом успјешно функционирати. Како тврде руски дужносници након што је донесен закон који предсједнику у овом случају Путину омогућује да искључи Русију с остатка интернета и такав је покус већ проведен и како се тврди у руским извјештајима просјечни корисници нису ништа примијетили.

Један од разлога за то је и што највећа тражилица у Русији није Google него домаћи Yаndеx, али и други сервиси су прилагођени таквом великом и специфичном тржишту. Сличан тренд је и у Кини, али и Индији које се такођер без већих проблема могу искључити с глобалне мреже и функционирати без интернета каквим га сви познајемо. У Ирану се строго контролира сав интернетски промет, а у Кини је дио познати web одредишта једноставно недоступан. Уз то за контролу приступа користе сустав који неки називају „велики кинески ватрозид“.
Постоје планови и да се на нивоу Еуропске уније направи нешто такво, али то ће бити много већи проблем за све државе чланице. Многе државе данас интернетску и мрежну инфраструктуру, тражилице и webове са садржајем све више сматрају кључном и стратешки важном националном инфраструктуром.
Аналитичари сматрају да је данас велики проблем не само могућност да у појединим државама искључе с интернета како би заштитили своју мрежу, већ да становнике намјерно искључе и онемогуће им приступ информацијама и заправо их затворе у својеврсни информацијски облак односно изолацију.
Оно што је Русија под Путином одлучила направити је у потпуности и строго контролирати све главне бацкбоне везе на Интернет. То ће успјети једино контролом даватеља интернетских услуга за што им је био потребан посебан закон који је сада и на снази. Осим Yаndеxа, држава потиче и властити сервис као алтернатива Gmail-u, а ускоро се креће и у стварање властите Wikipedie.