Pet novih tehnologija u 2020

02-01-2020 08:18:14 | | / mojenovosti.com |

Evo kojih pet tehnologija dolazi u uređaje korisnika u 2020 godini.

Novi tip baterija- nema sumnje da je najveći problem današnjih telefona, tableta i laptopova trajanje baterije. Litijum jonske i polimer baterije su dostigle vrnuac svog razvoja. U 2020 godini stižu uređaji sa baterijom od grafena (graphene battery). Ove baterije su nekoliko puta lakše, imaju veći kapacitet od postojećih, a pune se za manje od pola sata.
5G tehnologija postaje svuda dostupna -5G je do sada "stidljivo" predstavljen i sa ograničenom dostupnošću, za mali broj korisnika. Većina novih uređaja će u ovoj godini doneti 5G mogućnosti, a očekuje se da nove mreže budu dostupne svuda gde i sada već stari 4G.
Još moćnije kamere -navikli smo na kamere od 20, pa i više megapiksela. Novi smartfoni - čak i oni iz srednje klase - imaće kamere od 32 i 64 megapiksela, a flegšip modeli i od 108 megapiksela.
AR postaje standard- veštačka stvarnost (Augmented reality, AR) se već koristi u automobilskoj i avio industriji, a novi uređaju poput Leap Motion će doneti AR mogućnosti i za 'obične' korisnike, kao i za upotrebu u industriji zabave.
Dronovi su svuda- dronovi su za kratko vreme od skupih igračaka postali nezamenlji kada su snimanje i nadzor iz vazduha u pitanju. Nova generacija ovih letelica će imati robotizovane i nezavisne funkcije, moći će da sami lete bez upravljanja sa zemlje, kao i da izbegavaju prepreke, a u slučaju gubitka signala - i da se sami vrate 'kući'.
Ivan Trajković