Kako do dobre fotografije na telefonu ?

12-01-2020 09:06:42 | | / mojenovosti.com |

Iako su današnje kamere na smartfonima daleko bolje od onih iz prethodnih godina,zakoni fizike i način na koji slike nastaju ipak dovode do nekih ograničenja. Prvi je - mala veličina sočiva. Da bi senzor sa velikim brojem megapiksela mogao da kvalitetno zabeleži fotografiju, potrebno mu je i puno svetla, a za to je potreban i veliki objektiv. Proizvođači smartfona su doskočili ovom problemu koristeći veštačku inteligencuju i algoritme (computational photography) pa tako procesor više puta 'čita' informacije sa senzora kamere, što pomaže u kreiranju oštrije slike, kao i u uslovima noćnog slikanja.
Brzi procesori i velika količina RAM memorije na modernim telefonima sa druge strane doprinosi odličnim video mogućnostima - većina novih telefona snima u 4K rezoluciji brzinom od 30 fps, a napredni modeli mogu primenjivati i razne opcije korekcije slike i boja 'uživo' (color grading). Uskoro možemo očekivati i smartfone sa 6K pa čak i 8K video mogućnostima.
Treba i napomenuti da nijedna društvena mreža ne dozvoljava upload fotografija u velikim rezolucijama, tako da vaš novi smartfon sasvim sigurno ima viška megapiksela. Kao i kod drugih oblasti računarstva i tehnologije - nije bitan kvantitet već kvalitet.
Ivan Trajković