ЗВАНИЧНО ПРОГЛАШЕН ТРГ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ У НИЈАГАРИ

17-01-2020 08:43:31 | | / mojenovosti.com |

Трг Николе Тесле на Нијагариним водопадима

канадском граду Нијагари званично је проглашен Трг Николе Тесле прокламацијом коју су председница Света Националног парка Нијагара Сендл Беловс и Генерални директор Дејвид Адамс 13. јануара 2020. године уручили директору Српске школе „Никола Тесла“ у Нијагари Бориславу Живковићу и представнику Канадског Теслиног техничког музеја Немањи Јевремовићу.

У прокламацији се истиче да је својим изумима Никола Тесла покренуо технолошки напредак, а управо се у Нијагари десио тај велики корак за човечаснтво крајем 19. века изградњом прве хидроелектране по моделу Теслиног полифазног система. Данас се скоро сва електрична енергија на свету производи по томе принципу.

-Ова лепа вест долази нам у години у којој наша школа обележава два јубилеја – деценију постојања и 10 година обележавања Дана Николе Тесле у Нијагара Фалсу. Овај успех нас обавезује да истрајемо на путу очувања нашег србског језика, вере, културе и традиције, као и чувању лика и дела највећег сина нашег народа који је оставио неизбрисив траг и на подручју где данас живимо, истиче директор Српске школе „Никола Тесла“ у Нијагари Борислав Живковић.

Управо је ова школа заједно са Канадским Теслиним техничким музејом средином прошле године надлежним канадским институцијама упутила предлог за назив Трга Николе Тесле. Заједничком сарадњом ове две значајне организације српске исељеничке заједнице, која је трећа по бројности у Нијагари, рођендан америчког научника србског порекла 10. јула у овом граду се обележава као Дан Николе Тесле.

Циљ ових удружења је, како каже Борислав Живковић, да управо у Нијагари оснују Музеј Николе Тесле.

Трг Николе Тесле који обухвата подручје од Теслиног споменика до старе хидроелектране ускоро ће бити „видљив“ на свим електронским презентацијама и каталозима овог туристичког места, а биће уцртан у државни катастр, топографске и туристичке карте. У оквиру новог трга је и плато изнад великог водопада којег годишње посети 12 милиона туриста из целог света.

Бројне су манифестације српске зеједнице у Канади посвећене нашем научнику. Тако се већ за 29. фебруара и 1. марта у Бурлингтону најављује „Тесла гала викенда“. У том граду недалеко од Торонта пре три године је један од булевара повезаним са главним аутопутем добио назив Булевар Николе Тесле.

Овај булевар и најновији трг неки су од више стотина тргова, булевара, улица, школа, института и споменика колико их је названо по Николи Тесли на подручју Канаде и Сједињених Америчких Држава.

С. Данчуо

Фотографије: Србска школа „Никола Тесла“ Нијагара Фалс