Preko milijardu životinja nastradalo u požarima u Australiji

09-02-2020 05:30:47 | | / mojenovosti.com |


Naučnici sa univerziteta u Novom Južnom Velsu procenjuju da je do sada u požarima u Australiji nastradalo više od milijardu životinja.
Oni su koristili novi računarski model sa veštačkom inteligencijom, koji je uzeo u obzir istraživanja iz prethodnih godina o biodiverzitetu u Australiji. Naučnici napominju da je ova brojka zapravo vrlo konzervativna, jer u obzir nisu uzeti ptice, insekti, žabe, slepi miševi i mali sisari. Takođe, procenjuje se da je trećina populacije koala nastradala. Naučnici su koristili i dronove kako bi iz vazduha snimili zahvaćena područja, ali se većina srušila ili prestala da funkcioniše usled temperature i dima.
Takođe, ovo nisu finalne brojke - imajući u vidu da su mnoga staništa životinja poptuno uništena, broj uginulih životinja će biti i veći usled nedostatka hrane kao i usled povreda koje su mnoge životinje zadobile u požarima. Za to vreme, vatrogasci koriste posebno obučene pse, koji su u stanju da u požarima pronađu koale na drveću, kao i male kengure.
Požari koji su šokirali svet pokrenuli su i mnoge međunarodne akcije prikupljanja pomoći, a mnogi aktivisti, muzičke i filmske zvezde su već donirali značajne svote novca. Prihvatilište i bolnica za koale je za par dana dobila čak 5.5 miliona dolara pomoći. Zanimljivo je da su se i mnoge modne kuće uključile u akciju pomoći, te već imaju posebne linije odeće i garderobe sa motivima iz Australije, a sav prihod će ići za obnovu šuma i naselja pogođenih požarima.
Ivan Trajković