Друго издање 'Кућа несагоривих речи: Народна библиотека Србије 1838-1941' Дејана Ристића

02-03-2020 09:00:22 | | / mojenovosti.com |

Издавач ,,Византија'' из Београда објавио је друго допуњено издање научне монографије под насловом ,,Кућа несагоривих речи: Народна библиотека Србије 1838-1941”, засновано на вишегодишњем истраживању током којег је аутор утврдио тачан датум и место оснивања те националне установе културе, а посебну пажњу посветио делимичном страдању њеног фонда у Првом и потпуном уништењу у Другом светском рату.


Аутор је у књизи представио најзначајније личности и догађаје који су обележили први век рада те националне установе културе, чији је био управник 2012-2013.,,Кућа несагоривих речи: Народна библиотека Србије 1838-1941” подједнако је намењена стручној и најширој јавности, а њено први издање (2016) изазвало је велико интересовање јавности што је резултирало тиме да је књига већ тада била представљена у више од шездесет градова у Србији, Северној Македонији, Босни и Херцеговини и Словенији.

Рукопис књиге послужио је и као сценарио документарног филма ,,Сећања из пепела” (2016) који су продуциралеФилмске новостина иницијативу свог директора, историчара уметности Владимира Томчића. Документарни филм ,,Сећање из пепелапремијерно је приказала Радио-телевизија Србије 6. априла 2016. године, поводом 75-годишњице уништења НБС у Другом светском рату.


Документарни филм под насловом ,,Сећања из пепела'' налази се на YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=bjueuECXy9Q&t=27s


Ова научно-истраживачка студија стога је прво такво дело које се може и читати (књига) и гледати (документарни филм).

Са посебним задовољством наглашавамо и то да је аутор илустрације која краси корице другог допуњеног издања књиге истакнути србски и европски графичар др Никола Радосављевић.

M.H.