Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Србија > Vranjancima maske trebale i 1999?

Vranjancima maske trebale i 1999?

06-07-2020 08:59:33 | | / mojenovosti.com |

Radioaktivnost na lokaciji Pljačkovica je bila 1100 puta veća u periodu kada je bombardovana" - kaže dr Danica Grujičić,

Nove mere Vlade Srbije, i najavljeno kažnjavanje onih koji ne nose maske u zatvorenom, pokrenulo jReljan. nu drugu debatu među Vranjancima.

Naime, ovo nije prvi put da je Vranjancima zdravlje masovno ugroženo. Pre ravno 21 godine, u bombardovanju tadašnje SR Jugoslavije, Vranje i okolina su više puta građani municijom sa osiromašenim uranijumom.
"Kako se ne sećam, crni oblak je bio nad gradom celi dan. Odmah na radiju upozoravaju - ne jedite salatu, jagode, voće.." počinje priču poznati vranjski lekar. "Tada su nam maske bile i potrebnije, al eto, tadašnja vlast ni sama nije znala šta da radi. Ili nije htela da zaštiti ljude" nastavlja on.
I drugima je ova pandemija podsetnik i na 1999tu godinu.
"Ja sam se 2000te razbolela od raka, moj brat takođe, dve godine kasnije" priča profesorka u penziji.
"Znali su da je Vranje bukvalno posuto uranijumom - i nikom ništa. Pa setite se samo kako su izgledali oni ljudi koji su čistili Pljačkovicu, kao astronauti" dodaje ona.
Veliki broj poznatih srpskih stručnjaka i lekara smatra da je Jug Srbije i Vranje ubedljivo najviše pogođeno (i zagađeno) osiromašenim uranijumom.
"Radioaktivnost na lokaciji Pljačkovica je bila 1100 puta veća u periodu kada je bombardovana, nego što je to bilo u normalnom periodu. Četiri lokaliteta na jugu centralne Srbije koja su bombardovana osiromašenim uranijumom u okolini su Vranja - Pljačkovica , Borovac, Bratoselci i Reljan" kaže dr Danica Grujičić, koja se godinama bavila ovom temom.
I tako, šta je bilo - bilo, Vranjancima je nekad bio problem Uranijum, a sada COV-19. A možda je uranijum i dalje tu...
M. Ilić
Foto: Twitter