Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Umetnost kao beg od stvarnosti

Umetnost kao beg od stvarnosti

07-12-2020 09:50:26 | | / mojenovosti.com |

Globalna pandemija nije pokolebala umetnike širom sveta. U nešto izmenjenim uslovima, muzičari, slikari, kao i glumci rade i stvaraju.

Tako je i u Vranju. Akademska slikarka i voditelj Likovne radionice Vesna Marinković Stanković kaže da pandemija jeste stvorila određene probleme, naročito kada je nastava u pitanju, ali ih nije pokolebala:
"Neki umetnici bolje i više rade kad su suočeni sa krizom, pogotovu u vremenu sveopšte izolacije . Umetnici i inače žive u svojim ateljejima i ta samoća im je tada preko potrebna, kao i duševni mir. Svakako nema pravila i to je individualno. Ja stvaram stalno i imam kontinuitet, tako da sam stvorila veliki broj dela. Trenutno radim na novom ciklusu slika i radim minijature. "
"Ne mlislim da je umetnost beg od realnosti, a svako vreme beleži se na platnima . Umetnici su itekako inspirisani svetom u kojem žive, kao i samim podnevljem . Naravno, i kad stvaramo dela koja su nadrealna ili apstraktna I ona nose odjek okruženja. Svakako da umetnici nose i donose svetlost o estetiku, pa samim tim i ulepšavaju svet oko sebe" kaže Vesna Marinković Stanković.
I slikarka i književnica Slađana Nedeljković je sličnog mišljenja:
"U toku ove godine, manje sam pisala a više slikala, i zaista ne znam tačan broj slika, već, ako bih se osvrnula iza sebe, primetila bih da su radovi po motivima heterogeni, po paleti homogeni i verujem time i prepoznatljivi. Motivi s Vranjske kaldrme privlače pažnju publike, koja je sada uglavnom na društvenim mrežama i šalje povratnu informaciju koja je uglavnom pozitivna i dopadljiva. Tako slike ostavljaju trag legendama, pričama s Vranjske kaldrme i duše našeg Vranja.
To je posebno zadovoljstvo."
"Možda je to nekome beg od realnosti, medjutim svi smo mi u nekoj oblasti 'majstori' tako da je i za samog stvaraoca veoma važno da taj kreativni proces traje kroz zadovoljstvo koje mu pruža to umeće, a onda se po prirodi stvari i kod publike oseti važnost, dubina i povezanost te priče koju umetnik želi da prenese. Ja lično taj proces nazivam - magija četkice" dodaje Slađana Nedeljković.
Ivan Trajković
Foto: Arhiva