Са новом годином повратак ћирилице у Бања Луку!?

31-12-2020 07:35:26 | | / mojenovosti.com |

Градоначелник Бања Луке, најавио је ћирилизацију Бања Луке. На интернету је та најава изавала мноштво реакција.

Прије пар дана градоначелник Драшко Станивуковић је најавио повратак ћирилице у Бања Луку. Сјајана информација за многе бањалучане, и не само грађане Бања Луке него и Србе широм Републике Српске, Србије па и даље.

Међу позетивним реакцијама је и низ Муслимана/Бошњака и других честитих људи који схвћају да сваком народу треба дозволити коришћење и очување његовог писма.

Међутим имаи оних злонамјерних који су почели да гунђају, да пишу коментаре по друштвеним мрежама како у Бањој луци не живе само Срби, како то није добра одлука, како је Драшко србочетник......

Исти ти критичаари нису до сада упутили ни једну критику на рачун затирања ћирилице у Сарајеву, Зеници и комплет Федерацији БиХ гдје су сада већинско становништво Муслимани/Бошњаци и Хрвати.

У граду Сарајеву у коме је прије рата живјело око 180.000 Срба, тешко је данас наћи 18 натипса на ћирилици изузев ознака на путоказима. Данас у Сарајеву скоро да нам Срба, а ћирилице је још маење. И то не примјећују критичари повратка ћирилице у Бања Луку,

Из разговора са бањалучанима, сазнали смо да многима смета када добију рачуне за воду, гријање, потрошњу електричне енергију исл. на латиници. Смета им када оду на сајтове агенција које се финасирају из буџета Града Бања Луке, а да су им сајтови, налози на друштвеним мрежама без ћирилице. Када се обрате градској администрацији на ћиричичном писму а добију одговр на латиници.

Прије избора, бившем начелнику Бања Луке писали су грађани који су му скретали пажњу на проблем потискивања ћирилице из Бања Луке. Тражили су од њега да утиче на директоре јавних предузећа у чијем власништво град Бања Лука има удио, да иста врате се коришћењу ћириличног писма. Радојчић није реаговао адекватно. Може се ређи да је Игор игнорисао те захтјеве грађана.

Како један од саговрника рече, могуће је да је Игорво игнорисање захтјева за повртак ћирилице у Бања Луку између осталог кумовало његовом поразу на изборима и да се нада да ће Станивуковић испоштовати своје обећање. - да ће вратити ћирилицу на град на Врбасу.

Нови градоначелник иако млад човјек, препознао је пропусте бившег градоначелника и међу првим изјавама од преузмања дужности најавио повратак ћирилице у Бања Луку.

Заиста дивна информација за многе у Бањој Луци. Дибно би било да и други начелници шром Републике Српске, донесу сличне одлуке.

За оне критичаре најаве повратка ћирилице у Бања Луку, савјет.
Када буде више ћирилице у Бањој Луци него латинице у Сарајеву, онда ћете имати основ за приговре. До тада, господо, дајте свој допринос повратку ћирилице у Сарајево и Федерацију БиХ.