Društvene mreže promovišu umetnike

23-03-2021 11:47:21 | | / mojenovosti.com |

Svedoci smo da smartfoni, računari, tableti i internet uopšte čine veliki deo naše svakodnevice.
Kada tražimo vesti, muziku, filmove, sva je prilika da ćemo prvo posegnuti za internetom i onlajn sadržajima. Društvene mreže kao što su Facebook, Instagram i Twitter takođe mogu da nam pomognu u promociji našeg stvaralaštva - naročito kada je umetnost u pitanju.
Ako se bavite muzikom u bilo kom obliku, usluge kao što je Sound Cloud i Bandcamp vam mogu biti od velike pomoći. Na ovim servisima možete besplatno objaviti vašu muziku, a ona će tako dopreti do desetina miliona slušalaca širom sveta. Na servisu Bandcamp muziku objavljuju i poznati bendovi.
Kada je likovno i grafičko stvaralaštvo u pitanju, pored društvenih mreža, tu su i sajtovi i onlajn zajednice poput Deviant Art i Reddit Art. Slično kao kada je muzika u pitanju, ove virtuelne umetničke galerije povezuju milione ljubitelja umetnosti i umetnika širom sveta
Akademska slikarka Vesna Marinković Stanković kaže da joj društvene mreže dosta pomažu u promociji njenog rada:
"Ono što je dobro kod društvenih mreža je to što sada u svakom momentu možete da pratite likovnu scenu širom sveta, a naravno, i da svoj rad promovišete. Ništa više nije sakriveno. To sam shvatila kad mi je jedna prijateljica sa Facebooka, inače galeristkinja iz Teksasa Sara Sealander rekla "Vesna ja kada vidim merdevine setim se tebe". Ako je ona prepoznala to na drugom kraju sveta i taj simbol vezala za mene, onda sam ja uspela da budem globalno prepoznatljiva. Sada svakoga dana imam zadovoljstvo da pratim meni omiljene umetnike i njihov rad, a i da pokažem sve što uradim. Stekla sam veliki broj prijatelja širom sveta - i to je sjajno!"
Ivan Trajković
Foto: Arhiva