Дизајн нове кухиње – савршенство без грешке

04-04-2021 03:31:03 | | / mojenovosti.com |

Најновији апарати, лепа радна површина, модерне зидне плочице и добро осветљење је нешто што би свако волео да има у својој кухињи. Но, уз леп дизајн важно је да кухиња буде и функционална.

Како да дизајнирате савршену кухињу у којој су удружени естетика и функционалност? Избегните најчешће грешке које људи праве када уређују дом и кухињу.

Добро процените простор

Прво правилно доброг дизајна кухиње подрзумиева процену простора. Морате оставити довољно места за нормално кретање. Нема ничег естетски привлачног у тесној кухињи, а уз то је и њена функционалност упитна. Наравно, то не значи да требате на уштрб дневне собе проширити кухињу за своју породицу.

Без обзира је ли кухиња мала или велика, морате направити распоред који ће осигурати да се особа у њој осећа угодно и да се слободно креће. Мањи простори такође могу изгледати лепо и бити функционални ако су дизајнирани на прави начин.

Следите правило троугла

Кухињски троугао састоји се од фрижидера, шпорета и судопере. Простор између ова три елемента пресудан је за лак и угодан рад, јер се управо ту одвијају главне кухињске активности. У зависности од квадратуре удаљеност између фрижидера, судопере и шпорета требала би бити између 1,2 метра и 3 метра. Тако је кувару омогућено да лако кува, чисти и спрема храну и намирнице.


Наравно, да би све функционисало у најбољем реду, све унутар троугла мора бити лако доступно, а осим особе која припрема најукуснија јела, не сме бити ништа што би ометало рад.

Величина уређаја и кухињских елемената је важна

Након што процените простор којим располажете, битно је да не направите једну од најчешћих грешака у дизајну ентеријера кухиње. То је куповина уређаја и кухињских елемената погрешне величине. Како би се идеално уклопили у простор и пружили максималан комфор, сви уређаји морају бити одговарајућих димензија било да је у питању хладњак, Electrolux rerna, перилица посуђа или судопер.

Да бисте избегли грешке ове врсте, правилно измерите простор и одаберите уређаје према димензијама са нацрта. Кад сте све измерили, учините то још једном како бисте били сигурни да сте све урадили добро. Притом, не заборавите да узмете у обзир простор потребан за потпуно отварање врата фрижидера, на пример, или неког висећег кухињског елемента.

Пажљиво с осветљењем

Добра расвета је од велике важности за кухињски простор. Можете дизајнирати најсавршенију кухињу, али ако нема одговарајућу расвету, особи која кува неће бити угодно и с муком ће радити свој посао. Уз адекватно осветљење избегните све неугодности и евентуалне повреде.

Један од основних захтева које морате задовољити је обиље светлости. Увек је најбоља опција када имате довољно природног светла. Међутим, важно је ослонити се и на вештачко осветљење. Висеће светиљке и уградне лампе могу бити нека од решења. За већу ефикасност у раду, пазите да светлост не баца сенку на радну површину.

Искористите и вертикални простор

Потребно је на најбољи начин искористити простор који вам стоји на располагању, нарочито у малим кухињама. Постављањем висећих елемената скроз до плафона добићете додатни простор за одлагање намирница, посуђа и осталих предмета који чине неизоставан кухињски прибор. Не остављајте овај простор празан и неискоришћен, јер свака домаћица зна да више места за складиштење хране и прибора за јело никад није наодмет.

Да бисте разбили монотонију, можете поставити отворене полице. Понекад могу изгледати лепо и додатно украсити кухињу уколико не претерате. Пре него што поставите ове полице, добро размислите о функционалности и о томе да ли се уклапају у комплетан дизајн.

Мала радна површина велика грешка

Многе активности које обављате, попут сецкања поврћа, мешања и развијања теста или одлагања посуђа, захтевају рад на радној површини. Уз то, на радну површину потребно је сместити неке мале кухињске уређаје, као што је тостер, блендер или kafe aparat electrolux. Стога је увек добродошло имати мало већу радну површину.

Ако је радна површина којом располажете нешто мања, можете је допунити кухињским острвом или шанком. Овде је важно да водите рачуна и не претерате са величином острва и не нарушите функционалност кухиње остављањем преуских пролаза.



Да бисте избегли грешке у дизајну ентеријера кухиње пажљиво планирајте. Следите ове савете и уштедећете новац – нећете морати да трошите на додатна реновирања или куповину других апарата. Једна од могућности је и да ангажујете професионалце који ће на основу вађих жеља и могућности дизајнирати кухињу о каквој сањате.