Promocija knjige 'Elastične priče'

26-05-2022 08:35:22 | | / mojenovosti.com |

U organizaciji Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost kao i Tima za integracije 28. maja od 18 sati, u Medijskom skloništu (Osme brigade br.3) u Vranju svoju zbirku “Elastične priče” promovisaće Aleksandar Stankov.


Junaci “Elastičnih priča” u prosvetljujućim iskustvima svog života svedoče o trenucima kada se život menja ili kada, saterani u ćošak, sabiraju i sublimiraju sve ono što im je on doneo i traže put za dalje. A opet, svi likovi su jednostavni i svi liče jedan na drugog i na nas. U svojim susretima, zgodama i nezgodama pokazuju koliko je ljudska duša elastična.
Zbirka je podeljena u tri tematske celine u kojima se pripoveda i o univerzalnim pitanjima kaošto su sloboda, otuđenost, sreća, šovinizam, nacionalizam, kosmopolitizam, prosvetiteljstvo, ali i o osnovnim iskustvima života: ljubav i smrt, preljuba, bliskost ili susret sa nepoznatim kao što je virus korona.

Stankov je knjigu sa 14 priča objavio u oktobru 2021. godine, a izdavač je beogradska “Agnosta”. Na promociji u Vranju će, pored autora, govoriti i izdavač Ivan Drljača kao i novinarka Jelena Stojković i glumac i urednik Invo Vranskih Mihajlo Babačko Stojković.

Aleksandar Stankov je rođen 1986. godine u Nišu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u ovom gradu, na smeru Književnost i srpski jezik. Od 2008. godine se, sa povremenim prekidima, bavi novinarstvom. Za uređivački rad dobio je nagradu “Slađana Veljković” za 2018. godinu. Odnedavno je u IT sektoru.

“Elastične priče” su njegova prva zbirka koja je nastajala poslednjih nekoliko godina. Priča “Mrak” štampana je 2015. godine u zborniku “Crte i reze” biblioteke iz Svilajnca. Autor je bloga “Zapisi sa južne strane” gde objavljuje svoje priče, kolumne i komentare. Živi i radi u Nišu.

(VOM/NIV)