Izložba slika umetnice Zorane Jovanović

28-06-2022 10:26:31 | | / mojenovosti.com |

U četvrtak će u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju biti otvorena izložba Zorane Jovanović, akademske slikarke, edukatorke i predavača, pod nazivom 'Per aspera ad astra'.

"Izložba slika i crteža pod nazivom ,Per aspera ad astra' Zorane Jovanović je pravi pokazatelj i primer ogromne neprepričive borbe koju svaki stvaralac i umetnik mora da prođe u procesu samoizgrađivanja. Motiv je ljubav i potreba da se ona iskaže kroz likovnost, da se nacrta sve ono što nas ispunjava i okružuje. Zorana se u likovnu radionicu upisala u šestom razredu osnovne škole. Njen veliki talenat i posvećenost su se odmah videli, a nikada neću zaboraviti kada je za izložbu radova polaznika Likovne radionice izrazila želju da naslika na formatu hamera 50x70cm celo odeljenje. Bio je to fantastičan poduhvat i ona se uhvatila u koštac uspevši da predstavi trideset karaktera, da uhvati svaki osmeh, svaki pokret, pogodi boju svake majice. Svi u radionici smo bili oduševljeni tom slikom, a naravno i njeni prijatelji. Na izložbi radionice dobila je nagradu publike, a ja sam shvatila da pred sobom imam budućnost u koju verujem i kojom ću se ponositi." navodi se u recenziji.
"Na ovoj izuzetnoj izložbi prezentovano je upravo to. Godine priprema i rada za prijemni ispit, potom rada na fakultetu, godine usavršavanja, traženja, rasta, borbe, rada na sebi i svom talentu, na ljubavi i potrebi da se kroz umetnost izrazi i zabeleži sve što je viđeno i proživljeno, sve što zaslužuje da bude otelotvoreno i ovekovečeno. Pred nama su sati i sati rada i života slikarke, sada i mentora koja nam predstavlja njen nastanak i početak. Ujedno, ovo je primer svim mladim ljudima koji kreću tim putem kako i koliko treba raditi i voleti da bi se uspelo. A Zorana Jovanović je uspela. Pred nama je sve ono što ona jeste, ali i nagoveštaj svega onoga što će tek biti. Ovu izložbu preporučujem svim umetnicima, a posebno onima koji to žele da postane" dodaje u recenziji akademska slikarka Vesna Marinković Stanković.
Otvaranje izložbe je zakazano za 19 časova u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.
M. N.