Припрема деце за полазак у школу

16-08-2022 05:50:35 | | / mojenovosti.com |

Летњи дани испуњени су сунцем, морем, базенима, али се код неких јавља и благи осећај нервозе и стегнутости, а то су углавном они које чека једна велика промена – полазак првака у школу.

Колико год било лепо и колико год полазак у школу стварао неки посебан осећај поноса, родитељи се редовно осећају као у грчу због много чега. Није ништа необично, нити нешто што се може избећи.

Довољно је мислити о томе како ће дете да се адаптира на нове околности, ситуације, другаре, нови режим рада уопште, па је довољно да се створи нелагодност. Али, сви смо то прошли, зар не? И било је одлично! Већина би се радо вратила у тај период, па ето већ савршеног разлога да се опустите и помислите како најбоље тек долази.

Опуштено или уз дозу стреса и нервозе, битно је направити одређене припреме пре самог поласка у школу. Тај први септембар, који остаје да целог живота буде дан за почетке, требало би дочекати у потпуности припремљен, како физички, тако и психички.

И физичке припреме, у погледу шопинга и куповине разних потрепштина, веома су важне, али хајде да кренемо од тога како се ментално припремити за први дан у школи и прве дане у школским клупама.

Менталне припреме за почетак школе

Као родитељ, брзо ћете се прилагодити променама које следе и свему шта се догађа у животу ваших мезимаца, ђака првака. Међутим, оно о чему је потребно водити рачуна јесте психолошка припрема школарца. Шта можете да урадите на самом почетку?

Пре него школа почне поведите дете до школе у којој ће бити. Уколико је у склопу ње већ био вртић, онда ће период адаптације ићи доста лакше. Наравно, код неке деце адаптација није ни потребна. Али као део превентивног делања, посетите саму школу, њену околину, школско двориште... Упозната околина не може да изазове страх код деце, нити неки лош осећај. Уједно, то можете да искористите тако да дете упутите и где постоји продавница, нешто друго што му може затребати, тако да у сваком моменту зна где се шта налази.

Причање о позитивним искуствима из школе, неким лепим моментима са учитељима и учитељицама, о другарима из клупа, показивање слика из периода када сте и сами били школарац, доприноси томе да се школа осети присније, да се лакше заволи, те да деца не прихвате почетак школовања лоше.

И на крају, као део менталне припреме следи куповина. Да, то је део физичке припреме за школу, али и припреме која позитивно утиче на децу и њихово схватање школе, јер сви воле нову гардеробу, обућу, те нов школски прибор, са којим се вероватно нису до сада много сусретали. А шта је све то потребно?

Шопинг листа за ђака првака

Кренимо од самог почетка. Асоцијација на ученика јесте ранац и ништа друго, па му треба поклонити више пажње, што због симболике, што због чињенице да се ранац за прваке бира озбиљно, како не би угрозио здравље детета. У нашој понуди постоји велики збор ранчева за прваке, а свима им је заједничко то да су анатомски и да пружају потребну потпору кичми и телу детета.

Анатомски ранчеви за прваке су обавеза, будући да анатомско ојачање на леђима чини да кичма не подноси већи терет услед ношења школског прибора и опреме већи него што је то потребно. Поред анатомског улошка на леђима, ту су и широки каишеви који иду преко рамена, уз додатне каишеве који служе да се терет у потпуности подели равномерно на цело тело, без икаквог оптерећења. Када сте сигурни да ранац не може да шкоди здрављу вашег детета, онда је време да погледате шта то све нудимо, а то је огроман избор ранчева за прваке у најразличитијим дезенима који чини да девојчице и дечаци остану без текста. А то и јесте поента, јер на тај начин почињу да воле школу и пре него што је она уопште започета. Зато, куповину ранца обавите већ током лета, како се понуда у спетембру не би смањила, услед великих куповина, али и како бисте унапред обезбедили добар осећај код свог детета.

Кад сте завршили све око ранца, идемо даље. Какав је то ранац без једне квалитетне пернице у којој ће се наћи све оне оловке, бојице, гумице, али и по нека ситница коју дете носи са собом, а није баш потребна за час?!

У оквиру наше понуде постоји заиста богат избор најразличитијих перница, намењених како дечацима, тако и девојчицама, а уједно се свачији укус може подмирити. Ту си дводелне пернице, мање округле пернице, пернице са малим преградама за прегледније паковање прибора... Боје, различити дезени, занимљива штампа, све то чини да дете започиње своје прве кораке као ђак првак са великом дозом љубави и прихватања у себи.

На списак за куповину ставите и једну торбицу за физичко и ношење друге спортске и школске опреме. Одвајање терета на овај начин је добро, а осим тога, стварате навику код детета да на добар начин одваја једне ствари од других, према њиховом коришћењу, намени, што у ствари подстиче уредност код деце. Различите боје, дезени и слике из омиљених цртаних филмова како дечака, тако и девојчица, учиниће да у оквиру наше понуде тешко одаберете шта вам се допада, зато сам одабир препустите својим ђацима првацима, јер они непогрешиво и брзо праве најбоље изборе.

Свеске, оловке, бојице, увијаче за свеске и књиге, блокове за цртање, резаче за оловке, глину, пластелин... Све то и још много тога ћете код нас пронаћи и тако обезбедити комплетан школски прибор својим првацима, али то су опет неки избори у којима они морају активно да учествују, јер ће то они и користити, па када сами одаберу већ ће се осећати зрело и довољно мотивисано да једва чекају да школа почне и да виде нове другаре, учитеље и да упознају тај нови свет који их чека, као и сваког првог септембра, широм отворених руку.

Руксаке можете поручити путе веб шопа https://webshop.bitlab.rs/ruksaci-za-djecu

Нема места за нервирање и стрес. Довољно је да кренете у припреме са својим ђацима, да се препустите њиховом усхићењу и радости што се нешто припрема, јер се деца на позитивне припреме врло лако и једноставно навикавају, радујући им се унапред, а ваш задатак јесте само да им школу представите као нешто лепо, што и јесте, па ћете на даље уживати заједно и чекати тај први дан школског живота.