Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Umetnica iz magičnog sveta

Umetnica iz magičnog sveta

17-09-2022 12:30:55 | | / mojenovosti.com |

Vesna Marinković Stanković je jedinstvena pojava na domaćoj, ali i na međunarodnoj umetničkoj sceni. Akademska slikarka koja se već nekoliko decenija bavi različitim formama slikarstva i umetničkog stvaralaštva, posebna je i po tome što ne shvata samo slike - već i nove umetnike.

Vesna već dvadeset godina vodi Likovnu radionicu u Vranju, a koja radi i deluje u okviru Narodnog univerziteta. Kroz nju je do sada prošlo na stotine mladih svih uzrasta, od kojih su danas mnogi i sami cenjeni akademski obrazovani umetnici. Najbolji primer je Zorana Jovanović, akademska slikarka master, koja je i sama krenula Vesninim stopama kao predavač i edukator.
Od brojnih umetničkih dela možda je najbitnije izdvojiti serijal Vesninih slika pod nazivom 'Magični svet' - svet u kome stanuju ljudi koji su na neki način posebni, a svaka od ovih slika ima i svoju posebnu emociju i priču. Mnogi dosadašnji polaznici Likovne radionice napominju da je 'Likovna radionica ne samo škola slikanja i crtanja, gde mladi naraštaji unapređuju svoj talenat i sklonost ka umetnosti, već i jedan zaista poseban svet - zapravo, prava umetnička komuna usred Vranja'.
Vesna Marinković Stanković je do sada izlagala na toliko kolektivnih i samostalnih izložbi, da bi bio potreban jedan poseban tekst - samo da se one nabroje. Za to vreme, Likovna radionica je zaista postala i kapija u Vesnin 'Magični svet', a svakog septembra dolaze novi, budući umetnici, za koje će se tek čuti, i čija će dela krasiti zidove galerija.
Ivan Trajković