Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Atlantida i stara Grčka

Atlantida i stara Grčka

25-09-2022 11:05:49 | | / mojenovosti.com |

Pre desetak godina, u Sofiji, glavnom gradu Bugarske, prilikom radova na izgradnji, pronađen je deo rimskog grada i veliki amfiteatar -Serdica (Amphiteatrum Serdicense). Iskopine su odmah zaštićene, gradnja je nastavljena oko njih, a danas je to i jedna od velikih turističkih znamenitosti.
E sad, budući da su i u Grdeličkoj klisuri prilikom izgradnje auto puta pronađena važna arheološka nalazišta, ne bi bilo iznenađenje da nešto slično postoji - i ispod Vranja! Štaviše, izgleda da istraživanja u toj oblasti i na tu temu traju već više od godinu dana, na više lokacija u gradu.
Jer, sasvim sigurno nije u pitanju rekonstrukcija ulica, jer kada se to radi, raskopa se, postave cevi, novi asfalt, za mesec, maksimalno dva. Dakle, čim iskopavanja ovoliko dugo traju, sigurno su u pitanju arheološka istraživanja!
Ko zna, možda je baš ispod Vranja nekada bila Atlantida, jer grčki istoričar Herodot tvrdi da je čuveni antički grad bio u blizini toplih izvora! Dakle, ako sadašnja vlast pronađe Atlantidu - ili barem neki od Rimskih ili Vizantijskih gradova, ne samo da će se upisati u političku, već i u naučnu i arheološku istoriju!
Ivan Trajković