Узбуђења у Формули 1 се настављају и у Јапану

14-10-2022 08:03:15 | | / mojenovosti.com |

Велика награда Сингапура одржана минулог викенда могла је бити најбитнија ове сезоне јер је Макс Ферштапен, уз одређене услове на њој могао да на њој осигура нови наслов првака. Наиме, он је морао да победи, а да његов главни конкурент, Шарл Леклер буде испод осмог места, или да буде испод седмог места ако Ферштапен извезе и најбржи круг.

Но, то се није догодило тако да ће сви љубитељи Формуле 1 морати још мало да причекају на устоличење новог-старог шампиона. Наравно, то све под условом да се нешто епохално не догоди, па да његов овогодишњи највећи ривал, Шарл Леклер не успе да га волшебно претекен у последњих пет трка, а за такав сценарио постоји још увек математичка вероватноћа.

Но, све ће се убрзо видети већ следећег викенда када се вози Велика награда Јапана, па ћемо видети шта ће она донети свима онима који без звука гума и трка Формуле 1 не могу ни трен, а који некад воле да своје знање провере и кроз спортско клађење на “најбржи циркус на планети”.

После три године, Велика награда Јапана на стази Сузука ће опет угостити најбоље возаче Формуле 1, а то ће овога пута бит нова прилика за Ферштапена да проба да обезбеди титулу за ову годину. Ова трка се није одржала прошле и претпрошле године, али сада нема никаквих препрека за вожњом на овој легендарној стази која је у протеклим деценијама видела многе вансеријске возаче, и пружила много тркачких узбуђења. Ове године се она одржава између 7. и 9. октобра, а главна трка се одржава у недељу, 9. октобра. Иначе, последњи победник из 2019. године је био Валтери Ботас док су друго и треће место освојили Себастијан Фетел који је био и на пол позицији док је трећи био Луис Хамилтон. Што се тиче највећег броја победа на овој стази, њих и даље највише има Михаел Шумахер, а што се тиче конструктора, ту је Мекларен водећи са девет конструкторских титула.

Што се тиче претходне трке вожене за Велику награду Сингапура, она је донела доста узбуђења, али је показала да се Ферштапенови ривали и даље не предају док год постоји шанса за титулом. Белгијанац је на прошли викенд дошао после пет узастопних победа, и негде се можда и очекивало да ће тај низ наставити. Самим тим би остварио и дванаесту победу у текућој сезони, те би се још више приближио Шумахеру и Фетелу који се остварили тринаест победу у једној сезони - Шумахер је то остварио 2004. године, а Фетел 2013. године.

Званично је Шумахер ипак први јер је то остварио уз једну трку мање. Но, Ферштапену је остало још пет трка до краја сезоне да тај рекорд обори, и да обојицу престигне. Ипак, већ у квалификација је био подбацио тако да је морао да крене са осмог стартног места у главној трци. Прво место је у квалификацијама освојио возач Ферарија, Шарл Леклер док је други био Серхио Перез док су из другог стартног реда кренули Луис Хамилтон и Карлос Саинц.

Специфичност трке у Сингапуру се показала и ове године, те је на чињеницу да је у питању улична трка која се вози у ноћним условима, под светлима рефлектора додата и киша, па је почетак трке морао да буде одложен за више од сат времена што је вероватно стварало нервозу и код љубитеља уживо клађења који су жељно ишчекивали трку.. У свему томе се најбоље снашао Мексиканац Перез који је убрзо по старту трке успео да претекне Леклера, и да на крају трке кроз циљ прође као први. Њему је то друга победа у овој сезони након оне коју је остварио на Великој награди Монака, а четврта у каријери. Други је кроз циљ прошао поменути Леклер, те тако себи ипак оставио математичке шансе да стигне Ферштапена до краја сезоне. У истом болиду Ферарија је на најнижем победничком постољу стајао Карлос Саинц, те је самим тим био и победник на овој трци што се тиче конструктора. Што се тиче остатка поретка међу првих десет, на четвртом месту је завршио Ландо Норис док је његов клупски колега, Данијел Рикардо био пети. Шести је кроз циљ прошао Ленс Строл док је иза њега, на седмом месту завршио Макс Ферштапен. То је свакако представљао неуспех за њега, али је лош викенд очигледно заокружен и не тако добром трком, те ће се трудити да га што пре и заборави. На осмом месту је трку, иначе завршио Себастијан Фетел, девети је био ове сезоне не тако успешни Луис Хамилтон, а десети Пјер Гасли.

Што се тиче тренутно поретка возача, ту је Макс Ферштапен и даље убедљиво први, и тренутно има 341 поен. Прати га Шарл Леклер са 237 поена, а само два мање има Серхио Перез. Четврти је Џорџ Расел са 203 поена, а њега у стопу прати, са 202 поена Карлос Саинц. А када говоримо о табели конструктора, ту убедљиву предност држи Ред Бул са 576 поена, на другом месту се налази Ферари са 439 док је на трећем месту са 373 поена.

Све у свему, за возаче нема предаха, такмичење се наставља већ за који дан, и узбуђења ће и даље бити иако се чинило да ће се десити супротно, те ће клађење уживо сигурно поново имати смисла.. То вероватно највише и радује све оне поклонике Формуле 1 који код куће и даље редовно и ревносно прате омиљене возаче надајући се да ће их можда једног дана моћи видети и уживо на некој трци, било у некој од земаља у близини, било у Београду, што да не.