Шта све можете урадити са хаварисаним аутомобилом?

08-11-2022 06:13:41 | | / mojenovosti.com |

И догодило се оно чега сте се највише плашили током вожње - задесили сте се у саобраћајној незгоди и ваше возило је тешко оштећено.

Најважније је да сте ви добро, јер се хаварисан аутомобил може лако средити!

Јасно је да ово може бити значајан финансијски издатак, међутим у зависности од степена оштећења возила, постоји неколико начина да повратите новчана средства. С тим на уму, у наредним редовима ћемо са вама поделити неколико идеја шта да радите уколико поседујете хаварисан аутомобил.

#1 Откуп аутомобила као најпоузданија опција

Уколико је ваш ауто у потпуности оштећен и није у возном стању, најбоље би било да га продате.

Поједини засебни делови аутомобила, који су претрпели значајну штету или су у потпуности уништени (као на пример мотор), могу коштати колико и ⅔ првобитно уплаћене суме за цео аутомобил - што свеобухватно посматрано, није најбољи финансијски потез.

Стога је откуп аутомобила идеално решење, јер ћете се решити хаварисаног возила и уједно надокнадити новчани трошак.

Иако не делује тако, процедура откупа хаварисаних возила је крајње једноставна, а ми ћемо вам представити целокупан процес.

Најпре је потребно да се одлучите за поуздану агенцију која врши откуп хаварисаних аутомобила. Приликом контактирања исте, од вас ће се тражити да доставите основне информације о свом возилу.

Ове информације се односе на бренд и модел вашег аута, годиште возила, кубикажу и пређену километражу, јачину мотора, тип горива (да ли ауто иде на бензин или дизел), да ли је у питању мануелни мењач или аутоматик, и најзад - у каквом је тренутном стању возило.

Након што сте пружили тражене информације, услеђује уговарање места и времена налажења како би агент могао да изврши процену вредности аута и понуди вам цену у складу са њом. Ако сте задовољни понудом и пристанете на сарадњу, уручује вам се договорена сума у кешу, а агент ће одвести аутомобил о свом трошку.

Сума коју сте добили за ваше оштећено возило може бити инвестиција за куповину новог аута.

#2 Продаја појединачних функционалних ауто делова - када можете да зарадите више?

Вечита дилема - да ли се више исплати поправити или продати аутомобил?

Разјаснили смо да је углавном најбоља опција да продате цео аутомобил, јер појединачне преправке и мали сервиси неретко коштају превише - међутим да ли је и када је боље да продате искључиво исправне индивидуалне делове возила?


Одговор лежи у степену оштећења целокупног аутомобила.

За одређене моделе аута је боље да продате засебне делове јер ћете тако више зарадити. Пре него што донесте коначну одлуку, кључно је да упоредите тржишне цене појединачних делова са ценама за комплетан аутомобил.

Засебни ауто делови које је “вредно” продавати су најчешће:

  • Мотор
  • Систем за климатизацију (нарочито компресор или кондензатор)
  • Катализатор
  • Гуме

Продаја исправних делова је одлична солуција уколико вам је моментално потребан новац. Међутим, исправне делове можете и сачувати, како бисте их користили као резервне делове уколико купите исти модел аутомобила - на тај наћин ћете значајно уштедети.

#3 Откуп хаварисаних аутомобила на кило - решење за потпуно уништена возила

Ако је ваше возило толико уништено да је немогуће продати било који вредан ауто део, стручњаци ће се готово једногласно сложити да је тада најбоље да се определите за откуп аутомобила на кило.

Продаја аута на кило функционише по принципу унапред договорене своте новца по килограму вашег возила - дакле, цена је фиксна и формира се искључиво на основу тежине аутомобила.

Ваше возило се, након мерења, одвози у рециклажни центар где се и рециклира као старо гвожђе. Овај вид откупа ће вам донети најмањи профит, али је одлична опција када вам ништа друго не преостаје.

#4 Добро процените своје возило

Опште је познато да хаварисан аутомобил губи на вредности што дуже стоји, а то значи да бисте требали да донецете одлуку што пре - да ли ћете поправљати или продавати ваше возило?

Пре него што дате коначан суд, не би било лоше да претражите интернет и истражите које су све спецификације вашег модела, као и како се тренутно крећу цене на тржишту.

Баците поглед и на каталошку цену - иако се нећете њоме водити приликом одређивања продајне цене, она је одлична полазна тачка.

За каталошку цену аута у Србији је задужен Ауто-Мото Савез Србије.

Савет мајстора је увек добродошао, јер ћете тако имати јаснију слику о томе колико би вас преправке изнеле и шта, дугорочно посматрано, вреди поправљати. Најзад, уколико сте се одлучили да продате ваш аутомобил, разјасните себи да ли сте спремни на ценкање или не желите да спуштате цену.

Надамо се да вам је овај блог текст био користан и поучан, те да смо вам пружили све релевантне информације како бисте се што лакше опоравили од овог финансијског ударца - Желимо вам пуно среће у будућности!