Trajković: 'Veštačka inteligencija menja Internet velikom brzinom'

30-03-2023 03:25:02 | | / mojenovosti.com |

Svetski mediji već više od mesec dana na svojim naslovnim stranama, pored rata Ukrajini, imaju i vesti od brzom razvoju softvera za veštačku inteligenciju nazvanog 'GPT'.

Velike korporacije iz SAD, kao i iz drugih zemalja, sve više pažnje posvećuju ovoj novoj verziji kompjuterskog softvera i internet usluga, koje mogu da potencijalno zamene mnoge poslove koje su do sada obavljali ljudi. To se naročito odnosi na 'kreativnu industriju', gde se stvaraju slike, video zapisi i muzika. Takođe, veštačka inteligencija može da obradi fotografije bolje nego što to mogu fotografi, a može i da naslika nove 'digitalne slike'.
Ivan Trajković, IT stručnjak i kolumnista kaže da neće sve delatnosti biti ugrožene razvojem ovih novih usluga na internetu:
"Svaku revoluciju prati i određena doza skeptičnosti u široj populaciji. Kada su osamdesetih godina prvi računari postali standard u poslovnom svetu mnogi su tvrdili da 'ništa ne fali pisaćim mašinama'. Naravno, računari su značajno unapredili poslovanje tokom narednih godina. Tako je sada i sa veštačkom inteligencijom - iako će ona uticati na neke poslove, pre svega video montažu i pisanje programa za računare, kao i rad sa velikom količinom podataka, to će zapravo digitalnim stvaraocima i programerima omogućiti da se više fokusiraju na sam kvalitet svog rada, a ne na tehničke poslove kompjuterske obrade" objašnjava Trajković.
"Mi svi već koristimo veštačku inteligenciju godinama - YouTube koristi algoritme za veštačku inteligenciju da bi vam ponudio novi video za gledanje, a Facebook ceo svoj sadržaj godinama 'slaže' koristeći slične algoritme. Većina novih telefona takođe ima 'Ai kameru', koja uz pomoć veštačke inteligencije može da napravi fotografije slične profesionalnim fotografima. Takođe, izuzetno popularna aplikacija TikTok, koja i kod nas ima puno korisnika, u potpunosti se zasniva na algoritmima za veštačku inteligenciju" dodaje Trajković.
I stručnjaci širom sveta se slažu da će korišćenje veštačke inteligencije u budućnosti svakako smanjiti potrebu za određenim zanimanjima, ali će u isto vreme stvoriti i veliki broj novih. Tako do pre samo dvadesetak godina nije postojalo zanimanje dizajnera web sajtova, YouTuber-a ili pak digitalne obrade fotografija i video snimaka, a koja su danas jedna od najpopularnijih zanimanja u svetu. Veštačka inteligencija svakako neće još dugo godina ugrožavati zanimanja u transportu, prevozu, u proizvodnji u fabrici, ili zanimanja pilota, oficira i farmera. Svi poslovi koji zahtevaju direktan rad ljudi će biti potrebni narednih godina i decenija. Ipak, mnogi programeri će morati da unaprede svoja sadašnja znanja, budući da nova veštačka inteligencija 'Chat GPT' može da napiše programe brže i tačnije nego što to mogu ljudi. Neki od korisnika 'Chat GPT' na internetu su stvorili potpuno nove web sajtove za samo par sati, ili pak uspeli da značajno unaprede softver koji pišu. Takođe, sa pojavom novih računara koji rade sa veštačkom inteligencijom biće potrebna i nova vrsta softverskih stručnjaka koji će ih održavati. Automobili kompanije 'Tesla', koja proizvodi samo električna vozila, u bliskoj budućnosti će dobiti softver koji će im omogućiti da voze samostalno, ali će vozač ipak morati da celo vreme drži ruke na upravljaču vozila. I kompanije kao što su Mercedes i Audi takođe razvijaju svoja vozila na električni pogon, koja će takođe imati slične softverske funkcije.
M. N.