Корејско полуострво: чиме ће се завршити „рат нерава“?

13-04-2013 10:54:16 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Рат нерава у Североисточној Азији све више се продубљује. Пјонгјанг је поново упозорио Сеул да рат на Корејском полуострву може да започне у било ком тренутку. А власти Јапана су по други пут погрешно саопштиле о лансирању ракете Северне Кореје. У том контексту шеф комитета Државне думе РФ за међународне послове Алексеј Пушков предложио је варијанту слабљења напетости око Северне Кореје – телефонски позив предесдника САД Барака Обаме севернокорејском лидеру Ким Џонг Уну.

- Када би Барак Обама позвао Ким Џонг Уна, он би нечим оправдао своју Нобелову награду за мир, сматра Алексеј Пушков. Он је уврен да је Ким Џонг Ун спреман за ублажавање напетости, али тако да изгледа достојно. Он не жели у тој ситуацији да се претвара у момка којем ће извући уши, већ жели да буде признат као руководилац државе чије мишљење узимају у обзир, изјавио је руски парламентарац.

За сада према том циљу Пјонгјанг се креће уз ратоборну реторику. У четвртак он је поново упозорио Сеул да је армија Северне Кореје, ако то буде потребно, сасвим у стању да нанесе ракетни удар по противнику. Ради обичног заплашивања саопштава се да су већ уведене координате потенцијалних мета на југу Корејског полуострва.

Степен напетости око Северне Кореје увећала је нова лажна узбуна проглашена у Јапану у последња два дана. Тамо је било погрешно објављено саопштење о лансирању балистичке ракете Северне Кореје. Реакција јапанске војске могла је да провоцира узвратна дејства Пјонгјанга. Експерт Економског института РАН Георгиј Толораја не искључује да локални конфликт између Севера и Југа Корејског полуострва може да избије у сваком тренутку.

- Очекујем неке чарке на граници или у акваторијуму Жутог мора, или можда чак неке диверзије које ће довести до пушкарања, локалног конфликта, који ипак неће прећи у прави рат.

Криза око Северне Кореје је сазрела у контексту америчко-јужнокорејских војних маневара. Они у многоме провоцирају ратоборну реторику Пјонгјанга, сматра експерт Института за Исток РАН Александар Воронцов.

- Северњаци имају одређене бојазни. То су или рутински годишњи војни маневри или припрема за реална борбена дејства. Како би се спречио најгори сценарио, они шаљу страшна упозорења – нас нећете заплашити, ми се не бојимо, ако дође до рата борићемо се до краја, зато нас не дирајте.

Водеће друштвене организације Јужне Кореје позвале су власти да започну хитне преговоре са Северном Корејом. Помоћ је спремна да им пружи Асоцијација држва Југоисточне Азије. Индонезија као члан АСЕАН-а такође покушава да помогне на свом нивоу Пјонгјангу и Сеулу да започну контакте за смањење напетости.

Вашингтон рачуна да ће Кина искористити свој јак утицај на Северну Кореју за излазак из кризе. Тамо су обратили пажњу на све веће бојазни Пекинга поводом негативних ефеката неразумног понашања Пјонгјанга. Приметивши да се дестабилизација на Корејском полуострву негативно одражава на стратешку ситауцију за саму Кину.

Међутим министри иностраних послова земаља Г8 припретили су Пјонгјангу новим санкцијама у случају новог лансирања ракете. Тест пробе балистичке ракете средњег домета се очекују уочи 15. априла. Тог дана у Северној Кореји ће се обележавати 101 година од рођења Ким Ир Сена, оснивача Севере Кореје.

Константин Гарибов,