Г-8: Северна Кореја, Сирија и Анџелина Џоли

13-04-2013 10:57:39 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Регионални конфликти треба да се решавају дипломатским путем. Министрима иностраних послова Велике осморке пошло је за руком да усагласе заједничке прилазе регулисању међународних проблема. У Лондону су завршени министарски састанци земаља Г-8.

Нуклеарни програм Ирана, ситуација на Корејском полуострву и Сирија најакутнији су проблеми на дневном реду протеклих заседања. Појединачних изјава о тим проблемима није било, учесници Велике осморке су усвојили заједнички комунике о међународној проблематици. По речима шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, узајамно разумевање није постигнуто одмах.

- Прво су се ставови битно разликовали, али здрав разум је довео до формулисања заједничких прилаза. Неопходно је тражење политичко-дипломатских решења, без било чије изолације – у афричким конфликтима, или у сиријском случају. Како би се проблеми сваке државе где су се појавиле кризне појаве рашевале у оквиру самих земаља, преко националног дијалога.

У усвојеној изјави је записано да Велика осморка сматра могућим само политичко регулисање кризе у Сирији. Њега народ ове земље треба да постигне сам, уз помоћ представника УН и Арапске лиге Лахдара Брахимија. Чланови Осморке такође сматрају да је неопходно фисирати све злочине и случајеве насиља у земљи.

Северну Кореју министри иностраних послова поново су оштро осудили за развој нуклеарног програма и позвали Пјонгјанг да испуни резолуцију СБ УН. У случају наставка нуклеарних проба и лансирања ракета, сакнције које делују у погледу Северне Кореје биће појачане. Регионални конфликти су само један блок питања. Традиционално на Великој осморки било је реч о проблему нераспростирања оружја за масовно уништење, борби против тероризма и производње наркотика. Русија има свој прилаз решавању овог проблема, истакао је Лавров.

- Важно је да на нашу иницијативу уз подршку Француске, Осморка пренесе акценат са пресецања промета наркотика, што представља симптом, на борбу против производње наркотика – што је суштина проблема.

Ове године Велика Британија као председавајући Велике осморке навела је као један од приритетних проблем сексуалног насиља у војним конфликтима. Министар иностраних послова Велике Британије Вилијам Хејг је решио да скрене пажњу на ову тему уз помоћ глумица Анџелине Џоли. Холивудска звезда и амбасадор добре воље УН одавно се бави тим проблемом. Пред заједнички ручак шефова дипломатија Велике осморке, Хејг и Џоли позвали су да се означи крај коришћењу сексуалног насиња као оружја рата. Русија овај проблем признаје, али сматра да на њега треба гледати шире, подвукао је министар иностраних послова.

- Сваки конфликт је посезање на најфундаменталнија људска права – на живот. Све остало је такође важно, али то је главно. У току кофликата страда пре свега цивилно становништво, појављује се умтна вода у којој лове рибу терористи. Ми то одавно свакодневно видомо на северу Африке. Неселективна примена силе и оружја дешава се редовно. А Авганистану, на пример, беспилотне летелице бомбардују териросте, а гину невини људи. Подржавајући британску иницијативу додаћемо да сви проблеми које стварају конфликти остају у фокусу Осморке и међународне заједнице.

Састанак министара иностраних послова кључна је фаза у припреми самита Велике осморке и дневном реду за састанак лидера. Ове године самит Г-8 ће протећи у Северној Ирској 17. и 18. јуна.