Источни вектор нафтне и гасне политике Русије: потребно убрзање

13-04-2013 02:15:46 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русији је данас крајње важно да изађе на Исток са својим енергентима. Лидери светског раста енергетске потрошње у догледној будућности биће земље Пацифичног прстена. Посебно је порасло интересовање за енергенте у Јапану после хаварије на атомској централи Фукушима, пошто је Земља излазећег сунца била приморана да купује више горива за термоцентрале. Зато ће конкурентска борба за ова тржишта јачати.

Русија се у својој извозној политици традиционално оријентисала на Европу. И данас су европске земље основни потрошачи гаса из Русије, при томе сарадња се гради на основу дугорочних уговора. Али Европа жели да води политику диверзификације извора испорука и смањења зависности од руског гаса. У тим условима Русија је заинтересована за развој истичног правца извоза, истиче директор за енергетику Института за енергетику и финансије Алексеј Громов:

- Зато што тржиште које се најбрже развија са тачке гледишта енергетске потрошње јесу земље Севериоисточне Азије: Кина, Јапан и Јужна Кореја. Али ако се буде отезало са изласком на ово тржиште, оно може да се изгуби, зато што конкуренти не дремају.

Већ више година Русија преговара са Кином о испорукама гаса. Кинези умеју да се цењкају, истиче експерт Института за енергетска истраживања Руске академије наука Татјана Митрова:

- Они имају прилично диверзификовани портфељ увозних испорука. Мрежни гас су Централна Азија и Мјанмар, и за течни гас су прилично диверзификовани испоручиоци. Они нас доводе отприлике до исте цене на граници као и од других испоручилаца. За нас је проблем у томе што су нова налазишта у Источном Сибиру много сложенија него све што је разрађено у Западном. Између осталог због одсуства инфраструктуре и сложеног састава гас који захтева додатну прераду. Наравно, Кинези ће стално апеловати на пример и формирање цена других испоручилаца.

Договора о цени још нема. Али утисак је такав да и Русија и Кина, које пре нису журиле са гасним пројектима, сада их свесно активизирају, подвлачи експерт. А када постоји узајамна жеља таквих великих фактора, биће могућности за договор.

Јача конкуренција на јапанском тржишту. После хаварије на нуклеарној централи Фукушима земља је значајно увећала куповину течног гаса. А потражња као што се зна рађа понуду, истиче нафтни и гасни аналитичар Александар Јепишов.

- Када говоримо да се у Јапану отвара тржиште гаса, многи експерти овде са жаљењем констатују да ће ниша Русије тамо бити мала. Зато што ће Јапан највероватније дибијати за 3-5 година амерички гас. Код њих се већ гради терминал за компримовање гаса из шкриљаца. Велика налазишта су откривена на обали Африке.

Русија већ испоручује течни гас у Јапан и друге азијске земље. Узимајући у обзир коњуктуру, биће реализовано још неколико великих пројеката изградње фабрика за компримовање гаса на Далеком Истоку и Јамалу. То ће омогућити руским извозницима да избију међу лидере у испорукама енергената земљама Пацифичког прстена.

Олег Нехај,