Курс виртуелне валуте биткоин нагло пао

13-04-2013 02:20:03 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |

„Мехур“ се распрснуо. Вредност све популарније виртуелне валуте – биткоин – је у последња два дана опала преко 70%. Дакле, остварило се пророчанство мноштва стручњака: курс валуте коју практично емитују приватна лица не може вечно да расте.

Биткоини су виртуелни новчићи који се у овој фази могу емитовати само уз помоћ моћних компјутера по раније задатој формули. Дакле, врло је тешко направити их самостално, није могуће фалсификовати их, могу се само купити на једном од специјализованих сајтова који личи на трговачку берзу. Све веће интересовање за биткоин од стране инвеститора везано је за неколико фактора. Рачуница система је таква да се биткоини не могу конфисковати од власника, што је врло актуелан фактор у ситуацији делимичне конфискације банкарских улога на Кипру. Осим тога, сами власници виртуелне валуте у случају потребе могу чувати потпуну анонимност. Ово опет, привлачи инвеститоре, јер чување активе у офшор зонама постаје све мање безбедно. Популарност биткоина је такође условљена насталом ситуацијом на светском финансијском тржишту, сматра потпредседник инвестиционе компаније „Покровка Финанс“ Алексеј Вјазовски.

- Популарност биткоина се објашњава тиме што је он „прва ласта“ приватног новца. До сад су монопол на емитовање новца имале државе које је представљала Централна банка. И видимо да у последњих неколико година централне банке злоупотребљавају ово право вршећи необезбеђено и често неразумно емитовање. И то доводи до високе новчане ликвидности у свету. Каматне стопе се налазе на нултом нивоу. Инвеститори не знају како да у оваквим условима зараде новац, укључујући и тржиште облигација. И обраћају пажњу на ево овакав приватан новац који се појавио и који може бити занимљив с тачке гледишта инвестиција.

Донедавно су улагања у биткоин стварно могла да се позлате. Ако је почетком године један биткоин коштао свега 20 долара, прошле среде је његова цена порасла скоро на 270 долара. Дакле, пораст је за три месеца и нешто износио око 1300%. Имајући у виду да је на почетку трговине овом валутом пре три године један биткоин коштао 3 цента, добит првих инвеститора у ову активу ће изгледати астрономска.

Међутим, у четвртак се све променило. „Мехур“ је пукао и после огромног раста курса биткоина дошло је до наглог пада. Док је у среду коштао 270 долара, у петак је износио већ око 70. Ипак, финансијски аналитичари се не чуде оваквом паду. Сличан валутни систем не предвиђа постојање јединственог регулаторног органа, зато није осигуран од великих колебања, објашњава управник - директор финансијске групе „Алор“ Сергеј Хестанов.

- Специфичност криптовалуте је уопште то што она нема један централизовани центар за емитовање. Због јасних разлога не подржава је ниједна Централна банка ниједне веће земље. Последица тога је да чак и умерена колебања потражње и понуде ове валуте изазивају веома јаке скокове котација, и то како у правцу повећања, тако и у правцу смањења вредности. И док ова валута не постане популарна овакви велики скокови ће представљати уобичајену појаву.

Међутим, популарност биткоина не расте из дана у дан, већ што би се рекло, из сата у сат. Само у четвртак је број регистрованих корисника на сајтовима на којима се може трговати сајбер-валутом, порастао за неколико десетина хиљада људи. Неке интернет-продавнице су већ почеле да примају биткоин као платежно средство. Осим тога, електронска валута је постепено почела да продире у живот друштва. Тако се у Лондону уз помоћ биткоина може платити рачун у низу ресторана брзе хране. Истина, после запањујућег пада курса валуте протеклих дана жар очигледно јењава.

Кирил Безверхи,