Трагедија код Смоленска и политичке игре око ње

13-04-2013 10:46:26 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Трећу годишњицу авионске несреће код града Смоленск, када је погинуо председник Пољске и бројни високи званичници, обележавају и у Русији и у Пољској.

У интервјуу за“Глас Русије“ професор Борис Шмељов, директор центра политичких истраживања РАН је рекао:

- Савршено је јасно да ће ова трагедија остати у свести Пољака и претпостављам да ће она играти значајну улогу у развоју политичке ситуације у земљи. То је општенациона трагедија и различито је била оцењена у Пољској.

Знам да добар део политичког спректра у Пољској и даље криви „агенте из Москве“ који су у намери да ослабе Пољску, „подметнули“ ову авио-катастрофу. Тако се дешава то да велика несрећа постаје повод да се ту још додаје и одређени политички терет.


Многе Пољаке љути то што Русија још увек није доставила Пољској делове авиона који је пао, због чега се јављају разна подозрења, и питања „о чему се ту заправо ради“. Исто питање смо поставили и професору Шмељову. Он је одговорио:

- Целокупна истрага још није готова, она још увек траје, али на основу радова који су били спроведени, како у Русији, тако и у Пољској, већ је очигледно: у председничком авиону Ту-154 није било ни експлозива, нити било каквих других објеката који би могли да доведу до нпр успављивања или убиства чланова посаде.Непромењена је верзија о трагичном стицају околности које су довеле до пада пољског председничког авиона код Смоленска. То јест, потврђује се верзија: био је то несрећни случај.

Руско друштво на свим нивоима власти има свест о нопходности објективне истраге ове трагедије.

Експерти међу могућим узроцима несреће издвајају неколико фактора, конкретно, крајње ниску облачност око аеродрома Смоленкс – северни, као и одбијање пољског пилота да усмери авион ка другом аеродрому, иако је руска контрола лета предлагала и такву могућност.

- Ми, Руси, дубоко жалимо поводом смрти свих 96 грађанаПољске, који су се налазили у овомавиону. То јеи страшна трагедија за рођаке, пријатеље, колеге и уопште за читавуземљу!

Али, ми такође жалимо, што се поводом ове трагедија покренула и спирала политичких игара и интирга, наводи за крај професор Борис Шмељов.