МСП РФ: рат спискова није наш избор

14-04-2013 07:42:35 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Рат спискова није руски избор, али Москва нема право, а да не одговори на отворену уцену. Такву је изјаву дало МСП РФ после објављивања у САД-у списка грађана Русије, које америчке власти сматрају кривим за кршења људских права. Москва је учинила слични корак. У суботу на сајту спољнополитичког ресора земље је стављено 18 имена Американаца, према којима се уводе визна и финансијска ограничена.

Објављивање такозваног списка Магнитског је отворено мешање у унутрашње послове Русије, које негативно утиче на развој дијалога између Мосвке и Вашингтона. Коментар званичног представника МСП-а РФ Александра Лукашевича.

- Наша принципијелна оцена тог непријатељског корака је добро позната - под притиском русофобски расположених чланова Конгреса САД су угрожени билатерални односи и узајамно поверење.

Разуме се, нисмо то оставили без одговора, на мешање у наше унутрашње послове смо реаговали на одговарајући начин. Данас на сајту МСП-а РФ размештена су имена Американаца, унетих у стоп-листу, којима на основи Федералног Закона о мерама утицаја на лица, која крше основна људска права и слободе, права и слободе грађана Русије, је забрањен улазак на руску територију.

Дипломата је посебно истакао да за разлику од америчког списка, формираног самовољно, у руски списак су укључени пре свега они, који су учествовали у легалитзацији мучења и држању без ограничења заточеника у затвору Гвантанамо, као и оних који имају везе са хапшењем и киднаповањем руских грађана у трећим земљама. Поред тога је објављивање списка Гвантанамо приморан, али неопходан корак, - наставио је Александар Лукашевич.

- Рат спискова није наш избор, али немамо право да не одговоримо на отворену уцену. Политичари у Вашингтону би морали да постану свесни да је неперспективно градити односе са земљом као што је Русија у духу менторства и неприкривеног диктата.

У петак су власти САД саопштиле имена 18 грађана Русије, којима је забрањен улазак на тероиторију САД. На списку су углавном припадници правобранилаштва и судских органа Русије, који су повезани са истрагом кривичног предмета против правника фонда Hermitage Capital Сергеја Магнитског, који је преминуо у московском иследном затвору 2009. године.

Према неким подацима, САД су објавиле само део списка, међутим, постоји и строго поверљиви део. Руска страна је саопштила да такође није објавила читав списак лица, против којих ће деловати одговарајуће финансијске и визне санкције.