Венецуела: Мадуро оптужује опозицију да „води прљави рат“, а Каприлес се помолио

14-04-2013 01:07:15 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Венецуели се данас одржавају председнички избори. Детаљније из Каракаса јавља специјални дописник „Гласа Русије“.

Национални изборни савет је саопштио да је завршено постављање 39018 гласачких кутија на гласачким местима, која ће бити отворена 14. априла у 6 часова. Право гласа имају 19 милиона грађана земље.

Венецуела се спрема за избор председника

Победник избора одређује се простом већином гласова. Према уставу Венецуеле председнички мандат траје 6 година.

Генерал Вилмер Баријентос, руководилац такозваног Плана Републике, према којем се остварује оперативно руковођење и посматрање за изборима, саопштио је да је у земљи „потпуно мирно“, иако се приликом таквих ситуација увек осећа напетост.

У сусрету са новинарима, генерал Баријентос је изјавио, да су „на сто посто на свим бирачким местима постављене машине за електронско гласање“, и „грађани у пуној мери могу да реализују своје право“.

У суботу 13. априла почео је са радом прес-центар, који је смештен у шатору поред седишта бирачког савета. Преко 20000 националних и страних новинара пратиће изборе новог председника Боливарске Републике на наредних 6 година.

Са новинарима се срела и потпредседник Националног изборног савета Сандра Облитас, која је поздравила новинаре и обавестила их о пуној спремности за одржавање избора.

Овог пута би желели да резимирамо – шта је урађено у вези националне припреме и међународне подршке. До овог тренутка, пет великих националних организација спремне су да упуте 3435 својих посматрача, који су добили акредитацију и обезбеђени су свиме што је потребно.

Што се тиче међународне подршке, 170 представника се налазе на местима, која су они сами одредили за посматрачка места на изборима. Своју активност ће остваривати и посматрачи из УНАСУР и УНИОРЕ, који упућују 40, односно 30 представника. Треба додати овој листи и 240 званичника, који ће представљати МЕРКОСУР.

Осим тога, стигли су и други гости. Обично акредитујемо до 20 гостију за сваког кандидата. Сада смо повећали овај број до 40.

За неколико часова пред почетак гласања пропагандни напади на председника или друге кандидате не доприносе мирном току гласања, негативно утичу на рад Националног изборног савета. Ово време, преостало пред почетак гласања, потребно је за успостављање мирне атмосфере, потребно је избегавати неслагања.

Убеђени смо, да ће народ Венецуеле по наредни пут испољити приврженост демократским принципима.

За предсеничко место се боре седам регистрованих кандидата. Међутим основна борба, како истичу социолози, биће између два кандидата: вршиоца дужности председника Николаса Мадуро и кандидата од опозиције Енрике Каприлеса.

Пред саме изборе Каприлес је минимално заостајао од Мадуро, тако да они имају практично подједнаке шансе на победу, истичу посматрачи.

Специфичност избора у Венецуели

Мадуро, који себе зове „сином Чавеса“, стално наглашава, да ће у случају његове победе, а он у то не сумња, дело „боливарске револуције“ бити настављено у интересу народа Венецуеле. Ослонац за Мадура су сиромашни друштвени кругови, за које је Чавес током 14 година владавине доста урадио: ниво сиромаштва је смањен са 70% до 20%, спроведени су у живот бројни социјални прогами, који су усмерени на побољшање живота обичних људи.

Каприлеса подржава средња класа и знатан део студентске омладине. Он изјављује, да настављање политике Чавеса не обећава земљи никакво добро, а уколико постане председник – обезбедиће повећање плате одмах до 3000 боливара ($476). Осим тога, Каприлес обећава да ће прекинути пружање неповратне помоћи другим земљама (посебно Куби, која добија нафту из Венецуеле по веома повољној цени), а сав приход од нафте биће намењен развоју земље.

Николас Мадуро је неколико сати пре почетка гласања назвао активност својих политичких противника „прљавим ратом“. У социјалној мрежи Twitter он је написао, да му задњи дани предизборне кампање личе на догађаје од пре једанаест година – „Дан војно-грађанске револуције“ (11-13. април 2002. године) када је приликом покушаја државног удара Уго Чавес готово на 48 сати био склоњен са власти.

У једном саопштењу он је истакао: „Упозоравам, у земљи се води „прљави рат“, који се координише из Боготе, против Ла Паза (Венецуела) и против мене као човека и председника“.

Изјаве кандидата о потенцијалним плановима дестабилизације политичке и економске ситуације у земљи које имају крајњи десничари, што су поновила званична јавна гласила, нису имале потврду.

Кандидат од опозиције Енрике Каприлес је дан уочи гласања је провео на одмаралишту на острву Маргарита, и о томе је саопштио у социјалној мрежи.

Маргарита, ми смо овде, Дева Марија де ла Ваље заштити наш народ и благослови Венецуелу –написао је опозициони вођа, који је у петак увече играо кошарку.

Виктор Сухов,