Аукција као историјска прича

15-04-2013 12:54:39 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Више од 200 историјских реликвија, повезаних с царском династијом Романових, предложила је за продају аукцијска кућа Руски емајл. Сликарство и графика са приказима чланова императорске фамилије, бронза, порцулан, стакло, а чак и намештај – све су то предмети, које су користили чланови царске породице.

Први лот аукције је обојена воденим бојама литографија Изабрање Михаила Фјодоровича за цара. Посвећена изабрању за цара првог представника династије Романових, ова литографија је настала 1913. године. Она је дело Антонине Вестфален-Кулакове, ученице чувеног сликара и филозофа Николаја Рериха. Међу завршним лотовима аукције је портрет императорке Александре Фјодоровне, супруге последњег руског императора, који је насликао Јакоб Вебер. Трговина се одвија у складу са хронологијом: од првог Романова на руском престолу све до последњег императора Николаја Другог. Ту је читав историјат дома Романових.

Топ-лотови аукције у суботу су три слике истакнутих руских сликара Василија Поленова, Владимира Маковског, Клавдија Лебедева. Статуета од порцулана, која приказује императорку Јелизавету Петровну како јаше коња, јединствени сточић из доба царице Јекатерине, предмети из императорских сервиза… Има и скоромнијих гравура, цртежа, албума фотографија. Односно, трговина царским предметима омогућује купцима различитих могућности да попуне своје колекције: лотови коштају од 100 долара све до 400 хиљада долара. То је наша стратегија, - тврди директор аукцијске куће Руски емајл.

- Наша компанија се увек оријентисала на колекционе ствари, вероватно не најскупље, али без премца. Руски емајл је више усмерен на колекционаре него на инвеститоре. Наши су купци грађани Русије, јер је извоз антикваријата забрањен.

Историјске аукције Руског емајла за руско тржиште антикваријата је новост. Међутим, чак и прва од њих, одржана у фебруару и посвећена Отаџбинском рату против Наполеона из 1812. године, окупила је невиђени број аукционера. Трговине су одржане, како кажу учесници, активно и хазардно. Руски колекционари више нису лаици као што су били 1990-х година, - тврди галерист Анастасија Дегтјарева.

- Лице руског колекционара се мења. То су људи, који су постали достојни саговорници експерата. Чини ми се да постаје сложеније и диференцираније само руско тржиште. То значи да колекционари, осам директног тражења предмета уметности или колекционисања, занимају се развојем колекција.

И још нешто: руски колекционари су почели да активно излажу своје колекције, учествоју у музејским изложбама. Неће ли у будућности постати сјајан портре императорке Марије Фјодоровне, супруге Александра Трећег и мајке Николаја Другог, који је купљен на аукцији 400 година дома Романових експонат велике изложбе сликара Владимира Маковског?