Налазите се на страници > Почетна > Колумне > РФ-САД: Дијалог о списку

РФ-САД: Дијалог о списку

15-04-2013 06:06:46 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Вашингтон је објавио списак Магнитског, што је нанело ударац односима Русије и САД. Сектретар за штампу председника Русије Дмитриј Песков назвао је то директним мешањем у унутрашње ствари земље. Истовремено у Москву са поруком Барака Обаме стигао је саветник америчког председника за националну безбедност Том Донилон.

Москва и Вашингтон разменили су спискове грађана којима је забрањен улаз у ове две земље. А овде се са своје стране не прихвата сама чињеница постојања антируског закона. Сектетар за штампу председника Русије Дмитриј Песков је подвукао да ће се списак Магнитског негативно одразити на односе две земље.

- То је ударац билатералним руско-америчким односима. Читава међународна ситуација, обиље потенцијално нових конфликата диктирају неопходост зближавања Русије и Америке. то су две земље које носе одговорност за глобалну стабилност и безбедност. Истовремено дешава се нетшо што не само баца сенку, већ наноси штету билатералним односима и представља директно мешање у унутрашње ствари Русије. Случај Магнитског не треба да се разматра негде ван граница Русије. То је за нас недопустиво.

Без обзира на оштар негативан однос према усвајању акта Магнитског, Москва намерава да настави дијалог са Вашингтоном. У руску престоницу допутовао је помоћник америчког председника за националну безбедност Том Донилон са поруком Барака Обаме. Његова посета је одавно планирана. Али у актуалној ситуацији Донилон ће морати да стави акценат управо на акт Магнитског, истиче доцент катедере за примењену политикологију финансијског универзитета у влади Русије Јевгенија Војко.

- САД на све начине покушавају да представе ову тему не ако политичку, већ као питање које се не одражава на руско-америчким односима. Ипак администрација САД схвата да је управо тако, и зато Москва реагује на сличне одлуке прилично болећиво. По свему судећи, једна од мисија америчког дипломате се управо састоји у томе да се изгладе оштри углови и да се руској страни пренесе став поводом списка Магнитског који би могао да се објасни са правне тачке гледишта, а не са политичке.

Истрага околности смрти правника фонда Ермитаж капитал Сергеја Магнитског је завршена. Без обзира на одјек изазван случајем Магнитског, Русија и САД се не ограничавају само тим проблемом, и ипак ће говорити о срадњи, смата заменик директора Центра за комплексна европска и међународна истраживања Дмитриј Суслов.

- У овом писму је виђење дневног реда руско-америчке сарадње у наредне 4 године из америчког угла. Како је већ подвлачила администрација председника САД, главни оснонац у том дневном реду ставља се на смањење стратешког нуклеарног наоружања и излазак на нову рунду смањења нуклеарног наоружања после споразума СТАРТ-3. Други главни приоритет после проблема нуклеарног оружја је јачање трговинско-економских односа РФ и САД.

15. априла саветник председника САД Том Донилон треба да се састане са секретаром Савета безбедности Русије Николајем Патрушевом. Преговорима може да се придружи и председник Владимир Путин.

Олга Денисова,