У Русији пронашли ласерско паљење за аутомобиле

16-04-2013 12:59:45 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Sidik iz PTU/cc-by-sa 3 |

Живот возача може да поједностави проналазак научника из Нижњег Новгорода. Систем ласерског паљења мотора разрађен на Политехничком универзитету омогућиће да се лако упали ауто чак када је напољу минус 50. Уз то утрошак бензина ће се смањити, а мотор ће мање загађивати животну средину.

У Русији и свету то је први сличан уређај. О предностима ласерског паљења за Глас Русије говорио је шеф катедре енергетских уређаја и парних мотора Политехничког универзитета Нижњег Новгорода Владимир Хомич:

- Сада су велики захтеви према екологији и ласерско паљење ће омогућити да се смање штетни азотски продукти сагоревања. Тако можемо да прођемо без компликованих неутрализатора за моторе. У томе видимо велику предност. Процес сагоревања се дешава при мањим температурама. При ткавим температурама се не формирају диоксиди азота.

У новом уређају горивна смеса се пали концентрисаном светлосним импулсом. По речима проналазача, он може да се коненрише у центру коморе, што ће омогућити потпуно сагоревање горива. Процес је лако контролисати, и дешава се брже него са стандардном свећом. Коначно економичност мотора треба да се повећа. Ми смо за сада опрезнији у том погледу. По еколошким параметрима то ће бити добар подухват, а у погледу економичности и капацитета треба спровести додатна испитивања.

За сада проналазачи имају само лабораторијски уређај, прилично гломазан. Надаље ће он постати компактнији. Прва партија комерцијалних ласерских свећица треба да буде спремна до краја године. Основни задатак сада је добити средстава за наставак рада. За сада се он сматра иницијативним, кажу на универзитету, и не финансира се. По мишљењу стручњака, технологија је јединствена. Може да буде употребљена не само у индустрији аутомобила, већ и у другим областима. за модернизацију великих мотора, н апример гасних турбина термоелектрана.