Азијске компаније започињу експлоатацију SSJ-100

16-04-2013 02:00:53 | | Глас Русије, фото: © Михаил Стецовский/ vostok.rs |


Две компаније из Пацифичког прстена одједном су приступиле комерцијалној експлоатацији најновијег руског регионалног авиона Сухој Суперџет 100 (SSJ-100). Прве комерцијалне летове SSJ-100 извела је индонезијска компанија SkyAviation и лаоска LaoCentral. То је важан корак у популаризацији руског авиона на азијско тржиште.

У мају прошле године на небу изнад Индонезије SSJ-100 се забио у планинску падину. Према оценама комисије која је истраживала несрећу, узрок је била грешка посаде и слабо познавање терена.

Почетак експлоатације SSJ-100 сведочи о томе да пројекат постепено превладава негативне последице катастрофе. Мада после хаварије многи медији су предвиђали авиону неуспех на тржишту, Sky Aviation није одустала од куповине ових авиона. Потписан 2011. године уговор за испоруку 12 SSJ-100 у укупној вредности од 380 милиона долара од 2012. до 2015 године реализује се и даље. Са Lao Central потписан је уговор о испоруци 3 авиона са опцијом за куповину још 6. Суперџет се испоручује и у Мексико, где је компанија Интерџет потписала уговор за куповину 20 авиона са опцијом за још 10, први авион је био испоручен крајем 2012. године.

Ошти портфељ наруџбина за авион износи 179 летелица. Произвођач авиона компанија Цивилни авиони Сухој такође планира да увећа продају и у другим регионима света, између осталог у Европи.

Али азијском тржишту се поклања првостепена пажња. 2012. године SSJ-100 је био представљен на руској изложби авиосалона у Чжухају. Тада је председник АОК Михаил Погосјан изјавио да планира испоруку ових авиона на кинеско тржиште. У марту 2013. године авион је био представљен на изложби авиокосмичке и поморске технике ЛИМА 2013 у Малезији.

Планови за популаризацију SSJ-100 на кинеско тржиште постају све реалнији, пошто сличан кинески пројекат ARJ-21 суочава се са све већим проблемима. Летачке пробе авиона су започеле још 2008. године, али су сада далеко од завршетка. Проблеми откривени почетком испитивања су разрешени, али измене у конструкцији авиона су довеле до нових техничких тешкоћа.

У низу саопштења кинеских медија је изражена претпоставка да пројекат ARJ-21 може да буде затворен, а нагомилано искуство да буде искориштено приликом реализације потпуно новог програма регионалног авиона. Ако се то деси, период времена у којме Кина неће имати регионали авион сопствене производње може да буде дужи.

Крајем 90-их, почетком 2000-их Кина је плански одустала од коришћења совјетских и руских путничких авиона у својој цивилној авијацији. Извесна количина Ту-154 се користила у ратном ваздухопловству у својсту специјалних авиона. Ратно ваздухоплоство је добило малобројне Ту-204 који су стигли у Кину 2000-их година. Али руководство цивилне авијације Кине је било расположено против руских авиона.

За разлику од сојветских авиона, Суперџет је прављен са широким коришћењем агрегата најбољих западних произвођача и уз максимално коришћење међународне производе кооперације. Он је оријентисан на достизање максимално могућих економских карактеристика и зато већ сада изазива интересовање од стране европских авиокомпанија. Цивилни авиони Сухој поклањају велику пажњу успостављању сервисне мреже за ове авионе и тренутно раде на отварању регионалног сервисног центра у Југоисточној Азији.

Василиј Кашин,