У ЈАР ће се појавити капела у знак сећања на руске војнике

16-04-2013 03:10:01 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/No Lands Too Foreign/cc-by/ |


Сећање на руске добровољце погинуле у англо-буруском рату, вођеном пре више од сто година, до данас брижљиво чувају у Јужној Африци. У њихову час у Јоханесбургу ће бити изграђена меморијална капела. Подићи ће је на територији једине руске православне цркве у том региону, цркве преподобног Серија Радоњешког.

Рат Велике Британије против бурских република – Јужноафричке републике и Наранџасте Слободне државе (Наранџасте Републике) трајао је од 1899. до 1902. године и завршен је потпуном победом Британске империје. Енглези су први применили тактику спаљене земље. Они су правили концентрационе логоре у којима је погинуло преко 30 хиљада бурских жена, деце и огроман број црнаца. Ови војни догађаји били су у центру пажње читавог цивилизованог света. Рат је у привукао пажњу руске јавности за Африку. Зна се да се на страни Бура борило најмање 225 руских војника и официра. Али тачан број погинулих Руса до данас се не зна. Често су их сахрањивали у заједничким гробовима заједно са палим локалним војницима.

Идеја да се подигне капела у част погинулих Руса у ЈАР припада амбасадору Михаилу Петракову и одобрио ју је поглавар Руске православне цркве патријарх Кирил. О томе је у интервјуу за Глас Русије говорио свештеник цркве преподобног Сергија Радоњешког у Јоханесбургу свештеник Данил Луговој.

- У самој Африци до данас се сећају Руса који су погинули у англо-бурском рату. У граду Утрехтну, који се налази 400 километара од Јоханесбурга, постоји споменик пуковнику Лаву Покровском, палом на овом месту. Постоје руски споменици и на локалном гробљу. Ипак међу нашим сународницима и онима који живе овде и који се налазе у Русији, сећање на овај рат је почело да се брише. И како се прича о о тме како су Руси почетком 20. века самопожртвовано отпутовали иза седам мора да подрже Буре у њиховом рату, не би заборавила и преносила из генерације у генерацију, било је одлучено да се подигне капела у част светог кнеза Владимира.

Капела ће бити направљена у стилу староруске белокамене ахитектуре. Аутор пројекта је архитекта из Санкт-Петербурга Јуриј Кирс. Руски стручњак између осталог већ познаје особености градске архитектуре Јужне Африке. Управо по његовим скицама пре 10 година био је подигнут сам храм преподобног Сергија Радоњешког у Јоханесбургу. Све трошкове за изградњу капеле преузела је на себе руска компанија Норилски никл, говори њен представник у ЈАР Дмитриј Григорјев.

- Наша компанија је низ година присутна у Јужној Африци и практично је предовдница руског бизниса у том региону. Осим пословних интереса и експлоатације постојећег рудника и реализације перспективних планова, ми помажемо у реализацији пројеката везаних за област уметности и културе. Између осталог, помажемо и делатности цркве преподобног Сергија Радоњешког. Када се појавила идеја да се подигне капела у знак сећања на руске војнике, наша компанија је решила потпуно да финансира њену изградњу.

Грађевински радови у вредности од 100 хиљада долара треба да буду завршени до октобра ове године. Управо тада ће бити обележен јубилеј – десетогодишњица отварања цркве преподобног Сергија Радоњешког.

Милена Фаустова,