Русија ће довести у Србију дечије филмове

16-04-2013 10:57:16 | | Глас Русије, фото: Политикин Забавник/ vostok.rs |

Дани руског дечијег филма у Србији Ваљево-2013. биће одржани у србском граду Ваљеву од 24. до 27. априла. Организатори културног пројекта су компанија Висфаида, фонд Мир и Храмонија и администрација града Ваљева уз подршку фонда Руски свет. Глас Русије је један од информационих спонзора фестивала.

Ових дана у Москви одржана је конференција за штампу посвећена овом догађају. Руководилац пројекта, генерални директор компаније Вифсаида и сарадник филмског клуба Руски пут Филип Кудрашов, отварајући конференцију објаснио је зашто је за одржавање дечијег фестивала одабрао управо Ваљево.

- У Србији има много друштава србско-руског пријатељства, али у Ваљеву су се људи испоставили најактивнијим. Друштво предводи Слободан Лазић-Цимер, бивши тренер, првак света у боксу. Слободан Лазић-Цимер има младог помоћника Зорана Јелића који веома воли Русију и жели да прави заједничке пројекте. Један од њих је била и идеја Дана руског дечијег филма у Србији. Програм нам је разноврстан. То су и стари совјетски, и савремени цртани филмови, и телевизијски програми. Биће организована и изложба књижевности за децу. Желимо да схватимо шта ће бити занимљиво локалним издавачима.


По речима Филипа Кудрајошва постоји још један разлог зашто је одлучено да се Дани руског дечијег филма одрже управо у Ваљеву.

- Зашто смо одустали од Београда? Без потребног финансирања и рекламе тамо се за наш фестивал не би чуло. Управо зато идемо у центалну Србију. Уз то, Ваљево се асоцира са именима као што је свети Николај Велимировић, позната југословенска поетеса Десанка Максимивић. Ако се говори о савремености, онда се у близини налазе Дивчибаре. Ваљево је врло домаћи град. Тамо долазиш и заиста се одмараш.

По мишљењу Филипа Кудрашова, данас је посебно важно организовати Дане руског дечијег филма у Србији. Ево зашто.

- Сви ми чујемо да Русија издваја велике кредите. У Србији раде Гаспром и Лукојл, РЖД гради тамо железницу. Све то је наравно озбиљна организација. Али једна је ствар давати новац, а друга је културно васпитање човека. Јер без тога Русију ће видети само као врећу пара. Желели бисмо да србска деца расту, схватајући колико су блиске наше културе.

Један од најиндикативнијих пројеката који показује блискост руске и српске културе биће цртани филм Пересвет и Осљабја Станислава Подивилова, који говори о херојима Куликовске битке. Режисер спроводи одређену паралелу са србском историјом.

- Мислим да Србима може то да буде блиско, зато што имају своје Косово поље. Тим пре што је сада ова тема за њих врло актуелна. Тако да ми се чини да ће србској деци бити врло корисно да се упознају са нашом историјом.

Идеја дечијег фестивала била је блиска и руском добротворном фонду "Пожурите да чините добро" који се скоро одмах придружио пројекту. Говори директор фонда Аљона Богуш.

- Наши задаци се пресецају. Право људско пријатељство започиње управо у детињству. И зато је врло важно да научимо децу да се друже. Филм и добре књиге могу у томе да помогну. И зато ћемо на све начине подржавати идеју овог пројекта.

Са своје стране надамо се да ће Дани руског дечијег филма у Ваљеву протећи успешно.

Константин Качалин,