Москва спремна да заједно са Вашингтоном регулише кризу око Северне Кореје

17-04-2013 10:36:29 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Москва и Вашингтон јачају заједничке дипломатске напоре за регулисање кризе око Северне Кореје. Ова тема је била разматрана у понедељак у Кремљу на састанку руских званичника са помоћником председника САД за националну безбедност Томасом донилоном. Њему се на кратко придружио и председник Русије Владимир Путин.

Москва и Вашингтон виде додирне тачке за сарадњу на смањењу напетости на Корејском полуострву. О томе је говорио помоћник председника Русије Јуриј Ушаков. Он је потврдио спремност Русије да активно сарађује са САД поводом ове проблематике.

Раније су шефови дипломатија две земље Сергеј Лавров и Џон Кери позвали Пјонгјанг да строго поштује резолуцију СБ УН и да се судржава од нових провокација. Тачније од тест лансирања балистичке ракете средњег домета и четврте нуклеарне пробе. Контакти Москве и Вашингтона о том проблему доприносе смањењу напетости у региону, убеђен је дирекотр Центра за друштвено-политичка истраживања Владимир Јевсејев.

- Акције Ким Џонг Уна подстичу на трку у наоружавању у Североисточној Азији. Зато што свако јачање ПРО САД за спречавање напада севернокорејских ракета биће парирано од стране Кине. Постоји врло озбиљна претња да се склизне у трку у ракетно-нуклеарном наоружавању. И са ове тачке гледишта тражење било каквог компромиса, било каква сарадња је корисна. Сада се траже могући компромиси – вршење таквог притиска на Ким Чен Уна да он испуни захтеве међународне заједнице и да не провоцира све.

Упоредо са тим САД траже од Кине јачање притиска на Северну Кореју по том питању. Ово је изјавио државни секретар САД Џон Кери. Он сматра да ситуација може још више да се дестабилизује ако Пекинг не буде активно искористио свој утицај на Пјонгјанг. На велики допринос Кине у регулисању кризе на Корејском полуострву рачуна и Јапан. О томе је 16. априла изајвио премијер Јапана Синђо Абе у парламенту. Он сматра да је Кина у стању да усмери кораке Северне Кореје у правилном смеру. Тачније да натера Пјонгјанг да одустане од лансирања ракете и да започне преговоре о денуклеаризацији Корејског полуострва.

Токио је спреман да започне преговоре са Пјонгјангом, ако он одустане ос вог ракетно-нуклеарног програма. Ово је изјавио генерални секреар јапанске валде Јосихиде Суга. Крајем прошле недеље за почетак дијалога са Северном Корејом заложило се руководство Јужне Кореје. Међутим Пјонгјанг је назвао овај предлог лукавошћу и изјавио да је дијалог бесмислен.

А 15. априла он је поново запретио да ће нанети снажан ударац Јужној Кореји. Повод за нову претњу био је инцидент око спаљивања портрета актуалног и претходног лидера Северне Кореје у Сеулу од стране групе активиста. Експерт Инстиута за Далеки Исток РАН Константин Асмолов је подстио да су слични инциденти постојали и раније:

- Надам се да то неће прерасти у нови талас напетости, зато што је све то већ било. Наравно, за време претходног председника Јужне Кореје северњаци су спаљивали страшила Ли Мен Бака. И јужњаци су пуцали на потрете севернокорејских лидера као у мете. При томе коришћење потрета као мета за пуцање или убоде бајонета први су започели јужњаци управо за време Ли Мен Бака.

Северна Кореја је затражила од Јужне да се извине за непријатељске акте. Сеул је одбацио овај ултиматум, назвавши га увредљивим. Истовремено упозорио је Пјонгјанг да ће на било које провокације са његове стране уследити жесток одговор.

Константин Гарибов,