Да ли си се пријавио за Хајд-парк?

17-04-2013 11:33:04 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


На званичним сајтовима московских паркова Горког и Сокољники отворен је одељак Хајд-парк, где свако ко жели може да остави пријаву за организацију митинга. Према анектирањима, политички покрети су спремни да протествују на платформама које су понудиле власти, мада се оне не допадају свима.

Од 1. маја у парку Горког и Сокољники сада могу слободно да се одржавају митинзи са највише 2000 учесника у било које време од 7 ујутру до 10 увече. При томе за одржавање јавних акција није потребно обавештавање органа власти. Треба се просто обратити администрацији парка најкасније три дана пре почетка акције, испунивши пријаву на Интернету. Таква су нова правила која треба законски да потврде право грађана на јавно самоизражавање. Да подсетимо, Московска градска дума је прошле године усвојила закон о митинзима према којем ће се у Москви одржавати акције на специјалним површинама. Руководство Москве је решило да искористи искуство Велике Британије и да учини наш град сличним Лондону. Саму идеју да се у престоници направи неки аналог лондонског Хајд-парка потиче од председника Владимира Путина.

О томе за кога ће улаз на јавну трибину бити затоврен, говори Заменик директора за координацију делатности са локалним органима извршне власти парка Сокољники Александар Лебедев.

- Ако пријављени циљеви акције не пропагирају насиље, екстремизам и тероризам, неусмињво све ове пријаве ће бити задовољене. Тачније у директном режиму ми контактирамо са њима, региструјемо их, утврђујемо како ће се манифестација спроводити и после тога она ће се спроводити на територији нашег парка.

На данашњи дан ни једна пријава друштвених органиазција није била предата за организацију акција у аналозима Хајд-парка. Мада до 1. маја времена је још довољно, али опозиција не жури да одржава тамо митинге и категорички изјављује: Ми тамо нећемо. То је принципијелно. – саопштио је за Интерфакс опозиционар и писац Едуард Лимонов. По мишљењу противника закона о митинзима, политичке акције на специјалним местима ће имати ниски друштвени ефекат. Како сматра председник Института за националну стратегију Михаил Ремизов, таква реакција од стране опозиције је била више него очекивана.

- Мислим да неке осетне политичке догађаје и опозиција и не само опозицоне друштвено-политичке снаге трудиће се да организују ближе центру града.

Формирање Хајд-паркова уместо бучних митинга на било ком месту симбол је нормалног дијалога између власти и друштва, сматра генерални директор Центра за политичко информисање Алексеј Мухин.

- Сигуран сам да ће дате платформе бити популарне приликом организације акција како опозиције, тако и присталица актуалних власти. Сумњам да ће на тим платформама присуствовати припадници специјалаца који ће „призивати памети“ посебно разјарене опозиционаре. Наравно, милиције ће бити, то је потребно за одржавање јавног реда. Неки опозиционари стављају на прво место управо конфликт са властима, они ће највероватније поставити у основу своје делатности некоришћење ових површина, и неће бити у праву.

Не треба заборављати да отварање површина за митинге у парковима Сокољники и Горки неће довести до забране одганизације акција и поврки по граду. Раније је градоначелник Москве Сергеј Собјањин објаснио: Појава специјалних површина за јавна иступања не значи да она неће бити дозвољена на другим местима. Нико није против ни митинга, ни поворки, ако то не омета живот грађана.

Курјанова Л.Н.