Руски бизнис - Забрањено пушење!

17-04-2013 11:02:41 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/mrhayata/cc-by-sa 3.0/ vost |


Како је познато, мода за пушење је дошла у Русију са Запада. Дуван се нашао у Русији у доба Петра Првог, од тог је времена земља пропушила. После неколико столећа се мода променила. Данас се сви активно боре против пушења.

У Европи је била донета одлука да се формира Светска организација здравствене заштите за борбу против дувана. Данас се њеној конвенцији прикључило 145 земаља, међу њима и Русија. На основи тога је био усвојен закон, који забрањује од јуна ове године пушење у друштвеним местима. Пушење у предузећима и канцеларијама ће бити дозвољено само у случају, ако послодавац опреми вентилацијом специјалну просторију за пушење. Регрутиншки центар HeadHunter је одлучио да сазна да ли су руске компаније спремне да поштују антидувански закон. Према анкетирању, 4 одсто послодаваца је већ предузело мере за борбу против пушења својих радника, 12 одсто само планира то. Нешто мање од половине анкетираних је већ увело низ ограничења за пушаче: уведене су новчане казне, забрањене цигарет-паузе током радног дана, неки чак контролишу време, изгубљено ради пушења. Аутори истраживања кажу да понекад од пушача траже да остану на радном месту и даље, у току времена, које одговара времену пушења. Међутим, нису сви руководиоци толико категорични, - прича директор за маркетинг регрутиншке компаније HeadHunter Олга Мананикова.

- Послодавци су више склони да примењују метод стимулисања, а не кажњавања, мада има много оних, који су спремни за новчане казне. 13 одсто анкетираних представника компанија, управо руководилаца је рекло да су спремни кажњавати пушаче, јер сматрају да пушење смета ефикасности. Међутим, цифра, која сведочи да пушење смета ефикасности ипак је доста мала, јер половина руководилаца и припадника компанија, код нас 42 одсто анкетираних склоно је да сматра да нема везе између ефикасности рада и пушења.

Уобичајено је да се сматра да су једни од најватренијих пушача представници стваралачких професија, између осталих, припадници рекламске сфере и новинари. Што се тиче рекламиста, јарки пример борца против пушења је познати руски дизајнер Артемиј Лебедев, који се сам одрекао штетне навике и натерао своје сараднике да следе његов пример.

Према мишлењу експерата, ускоро ће руководиоци руских компанија озбиљно размишљати да ли да запосле пушача, јер је такав сарадник из свих аспеката неучинковит. Према прорачунима страних експерата, корпорација, у којој ради просечно 1000 пушача, годишње губи око 500 хиљада евра. То су трошкови организације соба за пушење, повећање износа осигурања и губици времена, које се користи за цигарет-паузе, као и трошкови боловања пушача. Поред тога ефикасност рада пушача није најбоља, -уверен је руководилац медицинских програма фонда Не – алкохолизму и наркоманији лекар-нарколог Сергеј Пољатикин.

- Повећање продуктивности рада код непушача је веће, јер никотин, који се садржи у једној цигарети, изазива сужавање крвних судова, између осталог, у великом мозгу, за 45 минута. Односно, код човека, који пуши 1 цигарету на сат, мозак се стално налази у стању гладовања, између осталог, кисеониковог, зато је радна способност много нижа.

За разлику од руских послодаваца, западни се већ давно боре против пушача. Лидирајући положај у борби против пушења у радно време заузимају САД, које користе као мере - новчане казне и стимулисање. Најнепомирљивија према пушачима међународних компанија је, безусловно Светска Организација Здравствене заштите, која од 2005. године не запошљава пушаче. У Русији за сада штетна навика не утиче на запошљавање, међутим, настаће време, када пушачи могу да постану најнезапосљенији слој становништва.