Загонетка Галилејског језера

17-04-2013 12:28:44 | | Глас Русије/ vostok.rs |

На дну Галилејског језера у Израелу научници су пронашли древну пирамиду. Њена старост се процењује на 4 хиљаде година! Како је речено у Јеванђељу, у том језеру су ловили рибу апостоли Андреј и Петар. Сада научници намеравају да утврде намену пирамиде. По једној од верзија конструкција је била замишљена као подводна и представљала је рибњак.

Гигантска конструкција има конусну форму. Висина објекта износи десет метара, а пречник око 70. Пирамида се састоји од балатних блокова и камена. Научници сматрају да њу могли да је подигну људи. Вероватноћа појаве узвишења под утицајем природних процеса врло је мала, сматрају истраживачи. Коментарише срадник археолошког института Универзитета у Хаифи Михаел Ајзенберг:

- Море такве форме не прави. Ми називамо то гвоздени век, а можда и раније. У том периоду постоје мегалитне конструкције. Скоро необрађени белики базалтни блокови постављани су у одређеној форми, између осталог за култове. Такви случајеви постоје прилично често у Галилеји. Али за сада није нађена керамика, а управо она омогућава да се изврши датирање. Ако каменови буду имали геометријску форму, то омогућава да се говори сигурно. Не треба да се плашимо што је то под водом. То није далеко од чувеног громадног брега, једне од највећих некропола у Израелу у Бет-Јераху. У то време тамо је био велики град.

Током трећег миленијума пре наше ере овај град је био једно од највећих насеља региона. По мишљењу научника, каменови за изградњу пирамиде били су узети недалеко. Што се тиче намене објекта, научици не журе са закључцима. По мишљењу Михаела Ајзенберга, реч је не о неким аналозима чувених египатских пирамида или зигурата у дреној Месопотамији.

- Али то може да буде објекат култа. Треба имати у виду да су у то време огормне некрополе и култна места била једнака, ту међу њима нема противречности. Највероватније то може да буде култно место као чувени Стоунхенџ у Енглеској. У последње време слични објекат је пронађен у току истраживања у Турској. За њих је карактеристичан мегалитски круг – громадне стене постављају се на одређени начин према сунцу и звездама.

Вероватно је најважније и најтеже питање када је могао да буде подигнут објекат. Неки научници не искључују да се то десило када језера у региону још није било. Али то је врло спорна тачка гледишта, истиче водећи научни сарадник Института за археологију РАН Леонид Бељајев.

- За сада немамо датум самог објекта и не треба фантазирати. Зато што пре 3-4 хиљаде година језеро је наравно постојало. Колико се променио режим обала треба питати стручњаке. Мени се чини да тешко да велике плиме и осеке могу да се очекују на Галилејском језеру. Тада може да се сматра да је пирамида много старија. У том случају тешко да је то вештачки објекат.

Слични подводни објекти увек изазивају велико интересовање научника. Сетимо се трагања за чувеном Атлантидом, која за сада није нађена. Наравно, у случају пирамидае на дну Галилејског језера размере су друге, али ко зна која открића ће се десити приликом брижљивог проучавања.

Олег Нехај,