«Кремљски балет»: наш приоритет је руска традиција

17-04-2013 12:31:45 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Преузмите аудио фајл
Данас вам Глас Русије представља изврстан колектив - позориште Кремаљски балет. То је јединствени коллектив, јер он вежба и наступа у самом срцу Москве, у Државном Кремаљском Дворцу, близу званичне резиденције председника Русије.

Позориште Кремаљски балет је младо, оно је основано пре 22 године, али је доказало да се развија и обнавља. Оно има на репертоару 14 приредаба,припрема још неколико. Ради сарадње позивају се водећи руски и западни кореографи: Владимир Васиљев, Јуриј Григорович, Борис Эјфман, Шарл Жид, Вејн Иглинг, Патрик де Бона и многи други.

Оснивачи тог позоришта су – доајен балета - понос наше руске уметности Јекатерина Максимова, која је радила у позоришту све до последњих дана свог живота и, свакако, стални уметнички руководилац позоришта – Народни уметник Русије Андрей Петров – ентузиаста, прегалац, који дубоко познаје балетску уметност, културу игре, који остварује и своје ауторске поставке, као што је балет Хиљада и једна ноћ, од ранијих дела су - Есмералда, Фигаро, Снежана.

Трупа позоришта је такође веома млада – то су талентовани апсолвенти балетских школа Москве, других градова и региона. Међутим, главни су представници друге генерације водећих солиста тог позоришта: Александра Тимофејева, Наталија Балахничева, ученице Јекатерине Максимове.

Наш дописник је разговарала с руководиоцем Кремаљског балета Андрејем Петровим. Он је испричао о представама, које су већ давно на репертару тог позоришта, о премијерама, о покушајима да се споје савремена кореографија и класични балетски стил, о интересантним гостовањима.

Петров је представник оне сјајне плејаде играча и кореографа, који су почели да раде заједно с доајенима совјетског и руского балета. Они су дошли као млади играчи у трупу балета Бољшог театра и изводили водеће партије у многим балетским представама тог славног театра. Андреј Петров је имао срећу да проба с легендарном Галином Улановом, био је ученик кореографа Јурија Григоровича.

Андреј Петров је и сам почео да активно режира балетске представе у Бољшом театру, свом омиљеном позоришту Кремаљски балет - поред тога он ради и с другим колективима: у Чељабинском театру опере и балета, Башкирском театру опере и балета, у Софијској народној опери.

Пред микрофоном је Андреј Петров:

- Ми често позивамо стране кореографе, и не само стране. Обратили смо се енглеском кореографу – Вејну Иглингу, који је с нама већ радио на различитим пројектима. Његов стил одговара нашем позоришту – то је неокласика. Он се надовезује на енглеску линију кореографа: Фредерика Аштона, Кенета Макмилана, који се базирају на класичном балету, али иду даље, ослањају се на новим спојевима покрета. У том стилу је он поставио нам приредбу Лепотица и чудовиште.

Ова се приредба добро уклопила у нашу трупу, нашим извођачима је било интересантно да раде, - рекао је Андреј Петров, те је наставио причу о својим последњим пројектом:

- Сада почињемо пробе за нову поставку. То ће бити пренос балета Пепељуга, који је поставио Рудолф Нурејев у француској Гранд-Опера.Сматрамо да је Нурејев питомац руске балетске школе, хтели смо да имамо његову приредбу, те смо одабрали овај балет, јер је то најоригиналнији од свих Негових радова као кореографа.

Андреј Петров је истакао да у сарадњи с Фондом Рудолфа Нурејева и његовим блиским пријатељем и учеником Шарлом Жидом – прваком Гранд-Опера,и директором опере града Бордо, спрема се за поставку балет Сергеја Прокофјева Пепељуга.

Главна јунакиња приредбе је девојка, која је дошла да би освојила Холивуд. Сиже је савремени, и језик игре је савремени, али је заснован на класичној кореографској традицији, односно, на томе, што пропагира позориште Кремаљски балет, а то је основна концепција за све његове поставке.

Ана Делицијева,